Hufvudstadsbladet

Glöm inte läget

- CARL FREDRIK SANDELIN Helsingfor­s

SäKERHET Det är bra att Gustav Wickström (HBL 6.11) påminde om J.K. Paasikivis kloka ord. Men i fråga om Ukrainakri­gets början har han låtit sig vilseledas av västpropag­andan när han skriver att Ryssland inledde kriget där. Bland annat i HBL (26.1.2017) skriver jag följande: ”Propaganda­n i väst talar fortfarand­e om ’den ryska krigföring­en i Ukraina’ trots att alla vet att det var regeringen i Kiev som inledde kriget för att kuva separatist­erna i östra Ukraina. De sistnämnda fick hjälp av Ryssland, som lätt hade kunnat erövra Kiev ifall det varit fråga om ett regelrätt krig. Och Krim? Tänk

om det var så att Ryssland hann före innan Nato, och USA hann förstärka sina positioner i hela Svarta havet?”

Min insändares rubrik löd ”Öka samarbetet med svenskarna” – en uppmaning som jag ofta återkommit till, bland annat i anslutning till Finlands behov av nya jaktplan.

Wickström hänvisar till ”våra Amerikaori­enterade utrikesoch försvarsmi­nistrar” och uppmanar dem att kolla vårt geografisk­a läge. Ifall de behöver hjälp skall de vända sig till de personer och instanser som ansvarar för vår utrikesoch säkerhetsp­olitik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland