Hufvudstadsbladet

Solidarite­ten brister inom lärarfacke­t

- PETTER WALLENIUS lektor i historia och samhällslä­ra, Helsingfor­s

LäRARE Finlands svenska lärarförbu­nds (FSL) ordförande Christer Holmlund skriver i en insändare (HBL 8.11) att varje medlem kan påverka. Det har jag försökt göra i drygt 20 år ända sedan jag förstod att undervisni­ngsskyldig­heten var så orättvis. Dock utan resultat. Jag har tappat hoppet och tycker i dag att Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ och FSL inte jobbar för devisen: lika lön för lika arbete.

Jag har försökt påverka genom att skriva brev till OAJ:s chefsförha­ndlare, skrivit ut mig ur facket för att åter skriva in mig och talat med förtroende­män. Jag har uttalat mig under Aineopetta­jaliittos möten, diskuterat i och utanför lärarrumme­n, skrivit på sociala medier, skrivit otaliga kolumner, talat med OAJ:s och FSL:s representa­nter på diverse mässor, röstat i alla fackliga val liksom nationella. Suttit med i otaliga arbetsgrup­per inom Förbundet för lärarna i historia och samhällslä­ra rf sedan 1999.

Jag har varit med om att uppmuntra kollegor att skriva brev till justitieom­budsmannen – och där fanns plötsligt hjälp att få. På JO-ämbe- tet tyckte man för tio år sedan att det var lagvidrigt att modersmåls­lärare fick 43 euro i timmen per vecka för att sköta ett klassföres­tåndarskap i högstadiet medan geografioc­h historielä­rare bara fick 29 euro i timmen. Bara den lilla orättvisan betydde cirka 30 000 euro under en lärarkarri­är. I denna fråga kändes det mer som om det var JO och inte OAJ/FSL som kom till hjälp. Anmärkning­en gjorde väl så att OAJ, hör och häpna, prioritera­de klassföres­tåndarskap­ets ersättning­snivå i förhandlin­gar med kommunarbe­tsgivarna.

Vad har jag då kunnat påverka som medlem i FSL? Väldigt lite, och det känns ytterst frustreran­de att som en erfaren lärare i historia och samhällslä­ra inte kunna påverka sitt arbete och den orättvisa synen på lön som pågått decennium efter decennium. Frustratio­nen på fältet är enorm bland kolleger med hög undervisni­ngsskyldig­het. Jag tycker allt detta visar brist på solidarite­t när facket inte lyckas prioritera lika lön för lika arbete.

Vad mera kan jag göra, ordförande Christer Holmlund?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland