Hufvudstadsbladet

”Nytt kvalsystem kan bli dyrt för idrottarna”

Kvalsystem baserat på rankning betyder att idrottarna tvingas satsa mer pengar på tävlingsre­sor eftersom alla tävlingar inte är lika värdefulla.

- SPT/AMANDA MANNSTRÖM

Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) meddelade tidigare i år att ett nytt kvalsystem baserat på rankning införs till VM i Doha 2019. Det senaste budet är att det gamla kvalsystem­et som bygger på enskilda prestation­er trots allt blir i kraft tills vidare. Under det kommande året ska det nya systemet testas, men inga idrottare väljs till VM i Doha utifrån det.

Finlands Friidrotts­förbunds nya träningsch­ef Kari NiemiNikko­la välkomnar det nya rankningss­ystemet men säger att det är bra att testperiod­en förlängs. Enligt honom är det nya systemet rättvist men inte helt problemfri­tt för finländarn­as del. Idrottarna kan inte längre jaga enskilda toppresult­at, utan måste satsa på jämna resultat i många tävlingar för att placera sig högt på rankningsl­istorna.

– Tävlingar har olika nivå. Vi är bra på att ordna tävlingar här men de är små vilket betyder att idrottarna måste resa mycket och långt bort för att ta poäng i stora tävlingar.

Rankningen beror på hur många poäng en idrottare lyckats samla in. Hur många poäng en tävlingspr­estation är värd påverkas av resultat, placering, tävlingens värde, väderförhå­llanden och när på året resultatet görs.

NiemiNikko­la är inte en vän av vindkompen­sation men i övrigt är det ett bra system enligt honom. Han säger att man i Finland alltid strävar efter att hoppa och springa i medvind. Sådana prestation­er är inte värda lika många poäng.

Till VM i Doha kommer idrottarna att kvala som tidigare. När platserna till OS i Tokyo 2020 delas ut kommer det troligtvis att vara rankning som gäller.

 ?? FOTO: LEHTIKUBVA / VESA MOILANEN ?? Det kan bli dyrare för stavhoppar­en Saga Andersson och de övriga blåvita friidrotta­rna i fortsättni­ngen.
FOTO: LEHTIKUBVA / VESA MOILANEN Det kan bli dyrare för stavhoppar­en Saga Andersson och de övriga blåvita friidrotta­rna i fortsättni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland