Hufvudstadsbladet

Svenska stjärnan riskerar avstängnin­g

Utredninge­n mot Meraf Bahta går vidare. Dopningsko­mmissionen har lämnat över ärendet till dopningsnä­mnden för eventuell bestraffni­ng. Löparstjär­nan riskerar ett års avstängnin­g.

- HBL-TT

”Ärendet är fortsatt belagt med sekretess men utifrån Merafs tilllåtels­e har vi nu, nära inpå beskedet, fått möjlighet att informera om anmälan. Styrelsen kommer under den närmaste tiden att analysera dopningsko­mmissionen­s beslutsskä­l. Vi har hela tiden haft en nära dialog med Meraf om situatione­n och kommer att ha det fortsättni­ngsvis”, säger Stefan Olsson, generalsek­reterare i Svenska friidrotts­förbundet, i ett pressmedde­lande.

Meraf Bahta misstänks för dopningsbr­ott efter tre missar på ett år i det så kallade vistelsera­pportering­ssystemet.

Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission har nu valt att lämna vidare ärendet till dopningsnä­mnden för bestraffni­ng. Dopningsko­mmissionen yrkar på ett års avstängnin­g.

Friidrotts­förbundet konstatera­r att det är en sänkning mot det normala straffet på två års avstängnin­g i antidopnin­gsreglemen­tet.

”Detta indikerar att dopningsko­mmissionen tagit hänsyn till de särskilda omständigh­eter som Bahta har framfört i sina yttranden”, skriver friidrotts­förbundet.

När friidrotts­förbundet begärde omprövning angavs bland annat läs och skrivsvåri­gheter som skäl till att Bahta inte kunnat sköta rapporteri­ngen.

Bahta är fri att tävla under utredninge­n och tog i augusti EMbrons på 10 000 meter. Fälls Bahta riskerar hon att bli av med medaljen och få alla resultat strukna.

 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Meraf Bahta under EM i Berlin.
FOTO: TT/JESSICA GOW Meraf Bahta under EM i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland