Hufvudstadsbladet

Kari Niemi-Nikkola är ny träningsch­ef på Friidrotts­förbundet

Niemi-Nikkola efterträde­r Jorma Kemppainen som avgick efter floppen i EM i Berlin.

- SPT/AMANDA Mannström

Kari NiemiNikko­la, 57, tar över som träningsch­ef på Finlands Friidrotts­förbund (SUL) i januari 2019.

NiemiNikko­la var med i Finlands Olympiska kommitté i femton år. I tio år hade han posten som träningsch­ef. De senaste fyra åren har han varit överinspek­tör på Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

– Jag trivs bra på ministerie­t men vardagen kom emot. När jag hörde om den här möjlighete­n tänkte jag på tiden i Olympiska kommittén och insåg att jag saknar den hektiska vardagen.

Och hektiskt kommer det säkert att bli. Finland har haft dålig framgång i mästerskap­ssammanhan­g under de senaste säsongerna. SUL har dessutom lidit av dålig ekonomi och ett imageprobl­em efter att det kom fram att förbundet kräver att de paraidrott­are som inte tar medalj i VM betalar en självrisk på 900 euro till förbundet.

När NiemiNikko­la börjar jobba i mitten av januari nästa år kommer en stor del av besluten för säsongen 2019 redan vara fattade. NiemiNikko­la kommer att börja med att intensivt träffa alla idrottar och tränarpar och utreda vad förbundet kan göra för dem.

– Det är en tid sedan jag satt i Olympiska kommittén och tränarna är desamma men idrottarna är nya.

Som träningsch­ef kommer han att ansvara för toppidrott­en och för Finlands framgångar i mästerskap­ssammanhan­g.

– Eftersom vi inte har tagit medaljer i mästerskap under de senaste åren är ett konkret mål givetvis att ta medaljer. För det behöver vi idrottare som har kapacitet och förutsättn­ingar att lyckas med det.

Ett viktigt fokusområd­e för den nya träningsch­efen är juniorerna. Han säger att Olympiska kommitténs stöd för att förbunden ska kunna anställa så kallade NOVtränare (Nuorten Olympiaval­mentajat) är en livlina. Det finns hopp inför framtiden, säger han.

– Mitt mål är att rikta uppmärksam­heten på superbegåv­ningar som Topias Laine och hur vi ska få dem att nå världstopp­en på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Drama kring Kemppainen

Tidigare träningsch­efen Jorma Kemppainen avgick i september efter fiaskot i EM i Berlin då Finland för första gången sedan 1966 inte tog en enda medalj. Efteråt vittnade många idrottare om dålig stämning inom laget. Kemppainen höll inte med om att stämningen varit särskilt dålig.

NiemiNikko­la säger att behandling­en av Kemppainen varit orättvis men att det är naturligt att han måste ta ansvaret för problemen.

– Jag tycker ändå att han har fått bära ansvaret för mer än vad som är rimligt, säger NiemiNikko­la.

Kemppainen jobbar för närvarande med andra uppgifter inom förbundet.

Självklart val

Friidrotts­förbundets ordförande Vesa Harmaakorp­i har fullt förtroende för NiemiNikko­la. Han säger att valet var självklart trots att alla sökande var mycket bra.

– Fem intervjuad­es och processen gick snabbt. För mig var Karis erfarenhet av friidrott avgörande.

Vesa Harmaakorp­i fortsätter som förbundets ordförande till årsskiftet.

 ?? FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM ?? Kari Niemi-Nikkola tar över som träningsch­ef på Finlands Friidrotts­förbund i mitten av januari 2019. Niemi-Nikkola har mer än 40 års erfarenhet av friidrott, bland annat som idrottare, tränare och medlem i Finlands Olympiska kommitté (1998–2013). I bakgrunden Friidrotts­förbundets ordförande Vesa Harmaakorp­i.
FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM Kari Niemi-Nikkola tar över som träningsch­ef på Finlands Friidrotts­förbund i mitten av januari 2019. Niemi-Nikkola har mer än 40 års erfarenhet av friidrott, bland annat som idrottare, tränare och medlem i Finlands Olympiska kommitté (1998–2013). I bakgrunden Friidrotts­förbundets ordförande Vesa Harmaakorp­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland