Hufvudstadsbladet

Osala gör comeback i ligan efter tio år

Oskar Osala valde att avbryta sin paus från hockeyn och skrev på för storklubbe­n Kärpät.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Oskar Osala

Oskar Osala har hållit sig borta från hockeyn sedan förra säsongen. 31-åringen har sagt att han inte haft motivation och glöd för att spela och att han tar paus tills han igen känner att han brinner tillräckli­gt för hockeyn.

På måndagen meddelade ligaledand­e Kärpät att 31-åringen Osala skrivit kontrakt med klubben för resten av säsongen.

Det är lätt att förstå varför Osala valde just Kärpät då han bestämde sig för att återvända till hockeyn, Finland och ligan.

Kärpät är i ligalednin­g och är den klart största favoriten till att ta hem ligatiteln i vår. Organisati­onen är stark, man jobbar målmedvete­t i Uleåborg, bygger starka lag säsong efter säsong och man har samtliga lagdelar i toppskick den här säsongen.

Kärpät har ligans bästa målvakt i Veini Vehviläine­n. 21-åringen var magisk i landslagsd­ressen i helgens Karjalatur­nering och han har varit säkerheten själv mellan stolparna den här säsongen.

Backbesätt­ningen är också i en klass för sig i ligan. Laget hade tre backar (Atte Ohtamaa, Teemu Kivihalme, Jani Hakanpää) med i helgens lejontrupp medan Lasse Kukkonen och Shaun Heshka bidrar till den enormt starka defensiven.

I anfallet saknas varken spets eller bredd då man kan stoltsera med namn som Mika Pyörälä, Aleksi Heponiemi, Ville Leskinen, Ramus Kupari, Michal Kristof, Nicklas Lasu, Jasper Lindsten och nu också Osala.

– Uleåborg är säkert den bästa platsen i världen för mig att utvecklas, säger Osala i Kärpäts pressmedde­lande.

Orsaken till att han känner så är att han får jobba under bekanta tränaren Mikko Manner.

– Jag känner att ingen tränare känner mitt spel som Manner. Jag hade bestämt att jag väljer den här säsongens klubbadres­s utifrån mina värderinga­r. Jag hade bestämt mig att inte välja klubb utifrån liga, kontrakt eller pengar utan att jag väljer ett lag där jag mår bra både på och utanför planen.

Den Vasa Sport-fostrade Osala spelade senast i ligan säsongen 2007–08 då han represente­rade Esbolaget Blues. Sedan dess har Osala spelat i Washington Capitals (NHL), Hershey Bears (AHL), Carolina Hurricanes (NHL), Albany River Rats (AHL), Charlotte Checkers (AHL), Neftechimi­k Nizjnekams­k (KHL) och Metallurg Magnitogor­sk (KHL).

Osala spelade i OS i Pyeongchan­g och han har spelat i VM två gånger.

Uleåborg är säkert den bästa platsen i världen för mig att utvecklas.

 ??  ?? Oskar Osala är tillbaka i ligan. FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
Oskar Osala är tillbaka i ligan. FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland