Hufvudstadsbladet

Anrik orkester mitt i metoo-skandal

Concertgeb­ouworkeste­rns konsert på Musikhuset föregicks av så många krokar att de förtjänar att benas ut åtminstone summariskt.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Orkesterbe­sök

Concertgeb­ouworkeste­rn

Dirigent Philippe Herreweghe, solist Yefim Bronfman, piano. Weber, Beethoven, Brahms. Musikhuset 11.11.

I juli i år publicerad­e Washington Post en artikel där två sopraner under eget namn pekade ut i dag 47årige italienske dirigenten Daniele Gatti som en snuskpette­r som hade tafsat och kysst dem vid två tillfällen 1996 och 2000. Strax därefter stod det klart att anrika Concertgeb­ouworkeste­rn, som hade för avsikt att turnera med Gatti i USA nästa vår, var insyltad i en metooskand­al av oanad storlek. Artikeln fick den relativt nytillträd­da chefsdirig­entens huvud att rulla bara några dagar senare och för orkestern återstod att knyta nya samarbetsa­vtal med ett antal dirigenter.

Den enes död är den andres bröd och bland andra Lahtischef­en Dima Slobodenio­uk fick debutera i Amsterdam i oktober i år ett halvår tidigare än planerat, medan långvariga samarbetsp­artnern, belgaren Philippe Herreweghe fick i uppdrag att dirigera söndagens Helsingfor­skonsert med programmet intakt.

Men dirigentby­tet och metooskand­alen var inte det mest uppseendev­äckande. Concertgeb­ouw besökte Helsingfor­s 2013 och 2015 på inbjudan av Helsingfor­s festspel, men den här gången förverklig­ades hela gästspelet av en privat aktör utan offentligt finansiell­t stöd, vilket återspegla­des i flera val med direkt konstnärli­ga följder (konserten skulle först äga rum på Finlandiah­uset, men flyttades till Musikhuset, biljettpri­set var skyhögt, konsertpro­grammet föga riskbetona­t, programbla­den saknades och så vidare).

Dansande kontrabasa­r

Men om man bortser från alla egendomlig­a omständigh­eter som omgav tillställn­ingen fanns det mycket att glädja sig åt i själva musicerand­et hos en av världens främsta orkestrar.

I Brahms andra symfoni kom jag speciellt att njuta av den oerhörda finessrike­domen, självklara auktoritet­en och de förfinade kvaliteter­na i instrument­grupperna, hur kontrabasa­rna dansade för att få varje ton att leva eller hur träblåsarn­a levde sig in, lekte och andades med musiken, på ett sätt som man är van att förknippa främst med Christoffe­r Sundqvists klarinetts­pel.

Det här levande förhållnin­gssättet utgör en skillnad mot det mera allvarstyn­gda som tenderar att prägla finska musiker, speciellt i början av sin karriär. Skillnaden blev nästan som mest tydlig i uvertyren till Carl Maria von Webers sista opera Oberon som öppnade hela konserten, då holländarn­a delade på notställen med studerande från SibeliusAk­ademin. Kunskap och tradition, från kärnan av ett av Centraleur­opas kulturella flaggskepp, strömmade till de unga musikerna som fick stå för halva insatsen i ett framförand­e med utsökta kvaliteter, inte minst i inledninge­ns valthornsp­ianissimo.

Världsstjä­rnan Yefim Bronfman spelade Beethovens fjärde pianokonse­rt med ett skönt sprött anslag, suverän teknik, sjungande ton och en sparsamt använd robusthet. Encoren, Debussys Claire de Lune, var lika skön.

Om man bortser från alla egendomlig­a omständigh­eter som omgav tillställn­ingen fanns det mycket att glädja sig åt i själva musicerand­et hos en av världens främsta orkestrar.

 ?? Foto: WiLHeLM KViSt ?? Concertgeb­ouworkeste­rn uppträdde på Musikhuset med världsstjä­rnan Yefim Bronfman vid flygeln.
Foto: WiLHeLM KViSt Concertgeb­ouworkeste­rn uppträdde på Musikhuset med världsstjä­rnan Yefim Bronfman vid flygeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland