Hufvudstadsbladet

Fyra hjul i år igen

- MIKAEL SANNER

När jag sökte jobb

i Kristinest­ad, för många herrans år sedan, visade det sig när jag hade fått jobbet att varken arbetsgiva­ren eller jag hade tänkt på att jag inte hade något körkort. Eftersom jobbet tarvade det så ordnade arbetsgiva­ren med ett av de snabbast tagna körkorten i Finlands historia, misstänker jag.

Jag köpte också ett par bilar som gick varma på den österbottn­iska landsbygde­n, bland annat en liten bil som hade egenheten att spruta eldsflammo­r ur avgasröret. Det var ganska maffigt på väg hem från körsjungan­det i Närpes på den mörka vägen och nästan ingen annan trafik. Jag kände mig som något slags superhjält­e, ända tills den kvällen när bilen säckade ihop mitt i skogen – elden var liksom slut.

På den tiden var det inget snack om att inte byta vinterdäck­en själv. Alla gjorde det!

Från Österbotte­n gick flyttlasse­t till Västerbott­en – i en hyrd bil. Då hade jag fått upp farten på hjulbytena. Min vän där och jag tävlade om vem som var snabbast, vi låtsades att vi hade varsin formel 1-bil och att en VM-titel stod på spel. Det var alltså bråttom.

Mycket smutsig snö

har passerat under däcken sedan dess och i dag har inställnin­gen till att byta däck själv blivit en annan. Det finns däckhotell där du lämnar dina hjul och får bytt med trycklufts­verktyg medan du tar en kopp kaffe.

Jag börjar känna mig som en av de sista som byter hjul själv. Så är det förstås inte, men känslan uppstår när jag sneglar, kanske lite avundsjukt, på vännerna som tycker att det är så bekvämt och jag får det ena ”däckhotell­et” efter det andra mig rekommende­rat.

Men jag har ingen tanke på att inte byta själv. Det går fortare. Jag behöver inte vara orolig för att någon har fuskat och missat att dra åt några bultar ordentligt.

När första snön kom i höstas var jag på hugget, jag bestämde mig för att byta direkt. Takterna satt förstås i och det dröjde inte länge förrän tre av de fyra nya däcken var på plats. När det fjärde var på plats och jag bara skulle dra åt bultarna hände det: jag drog för hårt så att bulten gick av.

Nog för att jag vill försöka göra mycket själv, men där går gränsen. Det blev till att åka och lämna in bilen på verkstad. De hade förresten ett väldigt bra anbud om att man kan lämna hjulen hos dem och sen byter de nästa år till ett bra pris …

Jag har inte bestämt mig än, men det låter ganska bekvämt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland