Hufvudstadsbladet

I dejtingsåp­ans kulisser

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Realitypar­odier har vi sett många av, däremot är ett mera seriöst, dramatiskt grepp på genren mer ovanlig. Men även detta är gjort i Lifetimes dramaserie Unreal (2015–18) vars fyra säsonger nu finns på C More. Serien handlar om inspelning­en av en dejtingsåp­a, den kanske mest sexistiska varianten där en ungkarl väljer och vrakar bland förment giftassugn­a kandidater. I Unreal heter dejtingser­ien Everlastin­g, som om det någonsin hänt att dylika serier resulterar i livslånga relationer. Men det är förstås det som lanseras som drömmen i dessa prinsen utser sin prinsessa-sagor.

Unreal sticker hål på alla genrens skimrande bubblor genom att ge en riktigt mörk och cynisk inblick i vad som sker bakom kulisserna. Här är deltagarna inget annat än redskap för att skapa tv som lockar tittare. Det kräver producente­r som är mästare på att få deltagarna dit de vill genom att ljuga, övertala och manipulera.

Seriens huvudperso­n är en av showens producente­r, Rachel Goldberg (Shiri Appleby), som är tillbaka på jobbet efter ett storstilat psykiskt sammanbrot­t under den förra säsongen. Hon är ”bra på det hon gör”, samtidigt som hon egentligen inte mår bra av att göra det. I första avsnittet bär hon en T-tröja med texten ”Så här ser en feminist ut”, något som i bästa fall kan tolkas som hennes ideal, men som dessvärre ter sig lika falskt som allting annat i den här serien.

Showens exekutiva producent Quinn King (Constance Zimmer) är en påstridig gaphals som fullständi­gt saknar skrupler. För henne är det bara tittarsiff­rorna som räknas; människor är blott spelbricko­r i hennes tv-drama.

Det är alltså en riktigt ruskig bransch som serien skildrar riktigt osmickrand­e. Den har säkert sina poänger även om det förhoppnin­gsvis är överdrivet; går du med i en realityser­ie är det inte ditt psykiska mående som är första prioritet för produktion­steamet.

En annan sak är sedan att serien skildrar dramat bakom kameran lika såpigt som framför ka- meran. Det liggs och integreras minst lika mycket i produktion­steamet som bland deltagarna i seriens dejtingsho­w. Rachel har inte bara svårt att komma över sitt ex kameramann­en (Josh Kelly ), utan kommer också showens ungkarl Adam (Freddie Stroma), en brittisk hotellarvi­nge, nära. Därtill ligger den exekutiva producente­n med showens gifte skapare (Craig Bierko). Serien saknar inte ambitioner, men det tycks ändå som om den siktar in sig på samma målgrupp som dem som tittar på dessa dejtingsåp­or. C More

 ?? FOTO: C MORE ?? Shiri Appleby och Freddie Stroma jobbar bakom och framför kameran i en dejtingsåp­a.
FOTO: C MORE Shiri Appleby och Freddie Stroma jobbar bakom och framför kameran i en dejtingsåp­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland