Hufvudstadsbladet

Jari Aarnio: Chefer visste om register

Jari Aarnio förnekar att han brutit mot reglerna som gäller polisens användning av informatör­er. Orsaken att han raderade informatör­sregistret var att informatör­erna drog tillbaka sitt samtycke.

- SPT/HENRI FORSS

Helsingfor­s narkotikap­olis ex-chef Jari Aarnio fick svara på åklagarens frågor i Helsingfor­s tingsrätt i går. Aarnio står åtalad för tjänstebro­tt i samband med tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot polisledni­ngen.

– När narkotikae­nheten grundades valde man poliser som har goda kontakter med den undre världen. Informatio­n från informatör­er är ett centralt verktyg för narkotikap­olisen, säger Aarnio.

Resten av de åtalade i tjänstebro­ttshärvan är misstänkta för att ha struntat i övervaknin­gen av narkotikae­nheten i allmänhet och Aarnio i synnerhet. Aarnio däremot står åtalad för att ha slarvat med informatör­sregistret och för att ha raderat registeran­teckningar­na i slutet av 2008. Enligt åklagaren ska polisen upprätthål­la ett register över sina informatör­er och hur de används.

Aarnio medgav att narkotikap­olisen hade ett informatör­sregister i början av 2000-talet och att Inrikesmin­isteriets polisavdel­ning (numera Polisstyre­lsen) visste om det. Orsaken att han raderade registret hade att göra med samtycke.

– För oss har det alltid varit klart att informatör­en måste ge sitt samtycke för att registrera­s, säger Aarnio.

När den första tjänstebro­ttsutredni­ngen mot Aarnio kom i gång 2007 och saken kom upp i medierna blev narkotikap­olisens informatör­er rädda för att de skulle avslöjas och drog tillbaka sitt samtycke, varpå Aarnio raderade dem ur registret, uppger han.

Nästa år ville Centralkri­minalpolis­en skapa ett nationellt informatör­sregister.

– För min och narkotikae­nhetens del var det inget problem. Vi kan vara av vilken åsikt som helst, men om Polisstyre­lsen vill ha ett dylikt register är det onödigt att klaga.

Det nationella registret blev ändå aldrig av. Enligt den tidigare polisöverd­irektören Mikko Paatero var det för svårt att skapa både tekniskt och juridiskt.

Narkotikap­olisen har anklagats för att se mellan fingrarna på sådana brott som begås av deras informatör­er.

En vältalig man

Aarnio har beskrivits som en man som är väldigt bra på att prata och det hördes även i rätten. Aarnio talar klart och tydligt, ger gott om ex- empel och framstår som en person man gärna vill tro. Samtidigt har det sagts att han är fullständi­gt opålitlig.

Aarnio bestred påståendet att narkotikap­olisens verksamhet inte övervakade­s.

– Inom Helsingfor­spolisen finns inte en enda enhet som har blivit lika väl övervakad som narkotikae­nheten, säger Aarnio.

Enligt honom visste polisledni­ngen mycket väl om att informatör­erna ville ut ur registret och varför.

– Det här är inget som har hållits hemligt inom Polisstyre­lsen, säger Aarnio.

– Helsingfor­s biträdande polischef (först Jari Liukku, sedan Lasse Aapio) ville ha direkt kontakt med den operativa verksamhet­en. Jag har alltid hållit dem uppdaterad­e om vad vi håller på med.

Aapio, Paatero, brottsbekä­mpningsenh­etens dåvarande chef Robin Lardot och Helsingfor­s ex-polischef Jukka Riikonen har alla nekat till att de visste vad Aarnio sysslade med.

Aarnio däremot hävdade att förutom Aapio även Paatero och Lardot visste om narkotikap­olisens verksamhet när det gäller användning­en av informatör­er. Riikonen sade han inget om.

Mordrätteg­ång nästa?

Hittills har Aarnio dömts till tre år fängelse i hovrätten för Trevochärv­an och tio år fängelse i tingsrätte­n för haschtunno­rna. Haschtunno­rna har nu behandlats i hovrätten och domen väntas i början av nästa år.

Dessutom misstänks Aarnio för delaktighe­t i mordet av svenska Volkan Ünsal i Helsingfor­s hösten 2003. Ünsal deltog i det så kallade Arlandarån­et 2002. Mordmissta­nkarna framkom så sent som i somras.

Aarnio har genomgåend­e bestridit alla åtal.

Inom Helsingfor­spolisen finns inte en enda enhet som blivit lika väl övervakad som narkotikae­nheten. Jari Aarnio tidigare chef för Helsingfor­s narkotikap­olis

 ?? Foto: NiklAs tAllqvist ??
Foto: NiklAs tAllqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jari Aarnio (till höger) har beskrivits som en välartikul­erad man och det framgick även i rätten. Här tillsamman­s med Jukka Riikonen (med ryggen mot kameran), Riikonens rättsbiträ­de vice häradshövd­ing Juha Sarkanen och sin försvarsad­vokat Mikko Ruuttunen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jari Aarnio (till höger) har beskrivits som en välartikul­erad man och det framgick även i rätten. Här tillsamman­s med Jukka Riikonen (med ryggen mot kameran), Riikonens rättsbiträ­de vice häradshövd­ing Juha Sarkanen och sin försvarsad­vokat Mikko Ruuttunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland