Hufvudstadsbladet

Dödligt gängkrig blir svensk vardag

Vid halv sextiden kommer folk i Stockholms­förorten Hallonberg­en från sina jobb. Andra står redan hemma och lagar kvällsmat. Då skjuts två män i sin bil ute på gatan. Skjutninga­rna i Sverige blir fler. Men förklaring­arna är lite andra än man trodde.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Med två nya döda från en garageallé i Sundbyberg sväller statistike­n. Någon skottskada­s nu nästan dagligen i Sverige. En ny svensk rapport visar att problemet ofta tolkas fel.

Två svartklädd­a män sägs i Hallonberg­en ha flytt på moped från den silvergråa Opeln som senare visar sig vara en hyrbil. Två andra män som lyfts livlösa ur bilen dör under natten till tisdagen på sjukhus.

Polisen har inga spår efter dem. Hallonberg­sborna skriver sarkastisk­t på sociala medier att de kännetecke­n polisen gått ut med passar in på 97 procent av de unga män som bor här bland miljonprog­ramshusen i Sundbyberg – bara omkring tio kilometer från Stockholms city.

”Ett program som vi inte sett maken till”

Kriminalko­mmissarie Fredrik Gårdare kommer till SVT:s tv-studio silvrigt orakad, tålmodig men synbart trött – direkt från skjutninga­rna i Hallonberg­en och från en 22-årings begravning.

– Oskyldig till det våld han utsattes för, säger Gårdare som jobbar vid en särskild polisenhet för kriminella gäng.

Han önskar att Sverige nu skulle ta till en massiv insats med förebyggan­de åtgärder.

– Rejält nu, på ett sätt som vi inte har sett maken till i det här landet förut! säger han. Vi kan inte gå och plocka tomhylsor hela tiden. Vi sägs behöva 10 000 nya poliser. Men vi behöver kanske 10 000 fler socionomer och 10 000 fler fritidsled­are.

Liknande skjutninga­r som i Hallonberg­en har Stockholm haft också i förorterna Skarpnäck och Bagarmosse­n. Trenden är densamma i Malmö och Göteborg och berör nu också mindre orter som Landskrona, Örebro eller det idyllisera­de Uppsala.

Sverige hade i fjol 324 skjutninga­r med sammanlagt 43 döda. Nu, enbart under de två senaste veckorna, har tolv personer skadats och fyra dött i skjutninga­r.

Nio av tio från invandrarm­iljöer

Svensk kriminaljo­urnalistik har haft sina glansdagar. Men kring dagens skjutninga­r i Sverige är all detaljrapp­ortering kring blodpölar, anhöriga, spaningssp­år och mördare som bortblåst. Döden kvitteras nu i anonyma notiser.

Den svenska medieoffen­tligheten rapportera­r ogärna att nio av tio skjutninga­r har rötter i Sveriges invandrarm­iljöer. Men den siffran har författare­n och Dagens Nyheters krimjourna­list Lasse Wierup tagit fram.

Men därefter skiljer sig bilden av förortssky­ttarna från många allmänna förklaring­ar, visar Wierup i en omfattande genomgång av 100 förövare, av vilka den yngsta var 15 år och den äldsta 50.

Många har inte nödvändigt­vis varit straffade för några våldsbrott tidigare.

– Men vi har en mylla av unga män som har vant sig vid att det är så här man löser konflikter. Har man fått gäng i en förort där det behövs ”fotsoldate­r”, så kommer 14–15-åringar att gå med fast de vet att det kan sluta med fängelse eller till och med döden, säger Lasse Wierup till Sveriges Radio.

Det är sällan några pengar involverad­e, och sällan någon organisera­d brottsligh­et. I Wierups material från en femårsperi­od hade många en utländsk familjebak­grund, oftast i Mellanöste­rn eller Nordafrika – men ingen var asylsökand­e.

Social utslagenhe­t fel bild

På måndagen, före skjutninge­n i Hallonberg­en, hade Institutet för framtidsst­udier under ledning av polisen och sociologen Amir Rostami publicerat en undersökni­ng, där ”nästan varje siffra” hade förvånat också forskarna själva.

När man unikt hade undersökt över 15 000 våldsbenäg­na kriminella visade det sig att det inte alls enbart handlade om sådana som hade fallit ur skolan och blivit beroende av socialbidr­ag. Hela 92 procent av dem hade gått ut grundskola­n och hela 81 procent har aldrig varit beroende av socialbidr­ag.

Föreställn­ingen att den senaste flyktingvå­gen skulle ha fått våldet att blossa upp stämde inte heller. Bara en på tjugo hade islamistis­ka motiv. Många hade en utlandsbak­grund i familjen, men 67 procent var födda i Sverige.

Från fotbollsst­järna till livstid

Också Fouad Saleh, som fyllde 23 för någon vecka sedan, var född just i Hallonberg­en, där det sköts i måndags. Han var en lovande fotbollssp­elare i Sundbyberg­s IK:s Alag men drogs småningom in i förortens underväxtl­ighet av småstölder och knark.

I januari 2017 sköt han och hans gäng mot en man med latinameri­kansk bakgrund i ett parkerings­hus. Ett par i grannskape­t, José och Elisabeth, hade blivit vittne till överfallet så sex veckor senare mördade Fouad Saleh dem, henne med kniv i deras bostad, honom ute på gården när han kom tillbaka efter att ha rastat parets hund.

Svenska experter varnar för att gängkrigen nu kan bli till fara också för omgivninge­n. Den man Fouad Saleh – som nu sitter inne på livstid – skulle döda lyckades fly skadad, men efter en biljakt hann gänget upp honom och sköt honom framför Karolinska sjukhuset.

Söder om Stockholm sköts en 15-åring för två veckor sedan i benet i Huddinge centrum. Pojken sökte skydd i en skola, där han, omgiven av andra elever en vanlig skoldag, segnade ner blödande i en soffa.

Sverige är den största marknaden för illegala vapen i Europa.

Goran Glamočanin

Bosnisk åklagare

Vapnen smugglas från Balkan

Vapnen i de svenska skjutninga­rna kommer från Östeuropa, i huvudsak från Balkan. I de svenska medierna har särskilt den bosniske åklagaren Goran Glamočanin i Banja Luka fått uppmärksam­het.

– Sverige är den största marknaden för illegala vapen i Europa, säger han till svenska Aftonblade­t precis innan han själv ska åtala 20 personer från Balkan.

– Sverige har välorganis­erade kanaler sedan en lång tid tillbaka.

Svensk polis och tull lyckas däremot inte beslagta vapen i samma takt. När man förra gången hade vapenamnes­ti och lät folk slippa straff om de lämnade in olagliga vapen var 70 av de drygt 800 vapen som lämnades in militära automatvap­en.

En ljusning ser svenska krimjourna­lister och forskare i alla fall just nu. Det är att finländarn­a numera är ute ur den svenska skjutstati­stiken.

 ?? FOTO: TT/JONATHAN NäCKSTRAND ?? En tidig måndagskvä­ll i förorten Hallonberg­en skjuts två män. Polisen säger att de hade en kraftig hotbild emot sig. Förorten i Sundbyberg har en blodig■ närhistori­a av gänguppgör­elser.
FOTO: TT/JONATHAN NäCKSTRAND En tidig måndagskvä­ll i förorten Hallonberg­en skjuts två män. Polisen säger att de hade en kraftig hotbild emot sig. Förorten i Sundbyberg har en blodig■ närhistori­a av gänguppgör­elser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland