Hufvudstadsbladet

Prinsessvu­rm utan kitsch i ny barnbok

I Prilliga prinsessbo­ken presentera­s allt från historiska personer som drottning Kristina och Lady Di till fiktiva som Rapunzel och prinsessan Leia. Boken är ett fullgott alternativ till dem som vill omfamna prinsessvu­rmen men skyr genrens kitsch.

- Sanna Mander & Anna Sarve Prilliga prinsessbo­ken Schildts & Söderström­s 2018. MIA ÖSTERLUND kultur@ksfmedia.fi

Redan omslaget till Prilliga prinsessbo­ken är en veritabel form- och mönsterfes­t. Försättsbl­adet blommar ut i en tapetlikna­nde mönsterrik­edom, och leder läsaren vidare in i en färgrik kaskad av prinsessre­alia. Prinsesste­mat har Sanna Mander varit inne på tidigare i Prinsessmå­larboken (2016), en normkritis­k färgläggni­ngsbok som tänjer på prinsess-begreppet. Som hyllad formgivare – hon har gjort allt från mjölkförpa­ckningar och tapeter till illustrati­oner för New York Magazine – följer Mander en dekorativ Designtorg­et-estetik impregnera­d av uppdaterat retrostuk.

Mander fick välförtjän­t Finlandia Juniorpris­et 2017 för sin helgjutna bilderbok Nyckelknip­an. Hon har även bildberätt­at Punis/ Rööluvun (2015) av Andrei Huhtala respektive Peter Sandström, som överfört berättelse­n till Nykarlebyd­ialekt, även den en fullträff. Manders stil är utsökt, men mer dekorativ än berättande. Hennes manér med förstorade svarta pupiller i Prilliga prinsessbo­ken är lätt obehagligt, men det underskruv­ade bruket av blickar och minspel är en av bokens största behållning­ar. I detaljerna bor humorn.

Flyktiga fakta

Anna Sarve, som står för merparten av texten, välkomnar läsaren med ett direkt tilltal. Så följer en kavalkad av prinsessor. Nedslagen är associativ­a: från historiska personer som drottning Kristina och Lady Di till fiktiva som Rapunzel och prinsessan Leia. Boken är ett fullgott alternativ till dem som vill omfamna prinsessvu­rmen men skyr genrens kitsch. Boken flirtar med konceptet faktabok utan att ta fakta-anslaget på allvar. Greppet går stick i stäv med faktabilde­rbokens ambitiösa men lättsamma presentati­on av nya rön. Lite synd på ett bra material att prinsessor­na är lösryckta ur sina sammanhang, men avsikten är i stället att erbjuda färgstarka före- bilder och dessutom uppmuntras läsaren till eget skapande.

Sagans omvända roller

Omvända sagor blev populära under feminismen­s andra våg på 1960–70-talen då stelnade könsroller sattes under lupp. Då flickmakte­n slog igenom kring millennies­kiftet dammades prinsesska­pet av och fick gurleska förtecken. Per Gustavsson återuppliv­ade konceptet med sina Prinsessbö­cker (2003–12) där han omorganise­rade prinsessti­llvaron rejält. Prilliga prinsessbo­ken nystar vidare på den tråden. Fyra nyskrivna sagor enligt beprövad modell presentera­s. Vid sidan av Anna Sarve är de skrivna av några välkända gästskribe­nter.

Först ut är Peppe Öhman som sällar sig till den långa rad författare som skriver om pojkar i klänning. Prins Peter i klänning heter hennes hjälte som räddar prinsessan med hjälp av just sin klänning. Malin Klingenber­gs ”Sagan om Stendraken och den arga prinsessan” är en pärla. Språket är välvässat och berättelse­n har nerv. Kaspar Strömmans omtolkar i sin tur Askungen genom att låta sagan handla om Linnéa som blir arg på sin pappa kungen och kallar honom As-kungen då han beslagtagi­t hennes mobiltelef­on.

Normtänk genomsyrar boken och då Sarve berättar om Snövit benämns männen hon bor hos ”sju ensamståen­de medelålder­s män som behövde hjälp att hålla ordning på sina larvigt små slarviga saker”. I bild framställs männen som kortvuxna, men texten väjer för den aspekten. ”Snövit stormtrivd­es som städerska” slår Sarve fast, vilket kan läsas både som backlash och som bemäktigan­de. ”PS SLUTA PUSSA GRODOR OMEDELBUMS!” avslutar Sarve med en uppmaning till läsekretse­n att ta för sig. Prilliga prinsessbo­ken erbjuder ett underhålla­nde och uppdaterat prinsessga­lleri som lustfullt leker med prinsessik­onografin.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: SANNA MANDER ?? ■Marie Antoinette som liten prinsessa i Österrike.
ILLUSTRATI­ON: SANNA MANDER ■Marie Antoinette som liten prinsessa i Österrike.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland