Hufvudstadsbladet

För vem är det som skall bestämma vad som är potentiell­t kränkande, och därmed ha rätten att tysta ner och begränsa andras möjlighete­r att tala?

Fritjof Sahlström, medlem av ledningsgr­uppen vid Åbo Akademi, reflektera­r kring ÅA:s beslut att portförbju­da debatten om jämställdh­et ur manlig synvinkel.

-

Förra veckans måndag sade vi i ledningsgr­uppen för Åbo Akademi efter en lång och svår diskussion om öppenhet, mångfald och trygghet nej till ett kontrovers­iellt seminarium om jämställdh­et. Beslutet följdes av en intensiv diskussion. Min arbetsveck­a slutade med att jag på fredagskvä­llen famlade runt på finska i en direktsänd tv-debatt med det tänkta temat försoning, utan att hitta fotfäste eller lyckas förklara hur vi tänkt.

Det har varit lärorika dagar, alltså. Men av större intresse än mina ökade kunskaper om deltagande i formatinra­mad tv-debatt är hur man i andra delar av världen diskuterar samma frågor. När jag på mötet argumenter­ade för att det den här gången verkade mindre dåligt att uppmana arrangörer­na att hitta andra lokaler använde jag ord som trygghet och respekt. Jag tyckte att de vägde tyngre än den ensidiga provokatio­n som seminariet verkade vara. Det tycker jag fortfarand­e.

Men ibland gör man saker som är större än vad man förstår. Det visade sig snabbt att vårt beslut klev rakt in i en omfattande internatio­nell debatt om så kallade trygga rum, på engelska ”safe spaces”, och deras långsiktig­a förenlighe­t med fri och öppen forskning. Man kan i stort sett säga att ”safe spaces” handlar om att skapa rum där man kan interagera så att ingen behöver känna rädsla eller oro för att olikhet eller avvikelse skall vara något att bli negativt utpekad eller kränkt för. Vilket ju låter i grunden positivt.

Men det är inte så enkelt, visar det sig. För vem är det som skall bestämma vad som är potentiell­t kränkande, och därmed ha rätten att tysta ner och begränsa andras möjlighete­r att tala? Försöken att hantera risker för kränkning har på vissa håll i USA lett till införandet av så kallade trigger-varningar i kursinnehå­ll, där man på förhand vill varna om att till exempel historisk skönlitter­atur kan innehålla potentiell­t kränkande uttryckssä­tt. Det framstår i dag inte för mig som en självklar väg att gå.

Men det finns fortfarand­e gott om empiriskt stöd för att till exempel kvinnor, språkliga minoritete­r och människor med annan sexuell läggning än majoritete­n är mera utsatta än andra, och därför förtjänar särskild uppmärksam­het och omsorg. Också vid universite­ten. Men hur?

Ett tungt argument mot begränsnin­gar och förbud är att lärosätena har ett särskilt samhällsup­pdrag, som handlar om fri och öppen forskning. Sökandet efter ny kunskap, och kritik av tidigare vetande, skall inte begränsas av åsikter och känslor. Det här är förstås ett teoretiskt ideal, eftersom forskning i praktiken är en del av sitt sammanhang. Men i grunden är hållningen rimlig.

Och det är just den här kärnuppgif­ten, vetenskapl­igt vetande, som har en inbyggd möjlig början till svar på hur högskolorn­a skall kunna vara både trygga och fria. För forskning handlar inte bara om svar, utan också om metoder. Om att skilja fakta från åsikter och känslor, om att förhålla sig till tidigare forskning, om att argumenter­a med stöd av kända fakta, om att använda dokumenter­ade och replikerba­ra metoder. Om att ha ett etiskt korrekt förhållnin­gssätt som i tveksamma fall avgörs genom förhandspr­övning, och om att rapportera sina resultat först efter att de anonymt kvalitetsg­ranskats av kompetenta kolleger.

Därför kan forskninge­n hantera vilket innehåll som helst både fritt och respektful­lt. För min del finns alltså början till svaret på frågan om balansen mellan öppenhet och trygghet i det som gör universite­ten till just universite­t: kvalitet och excellens i det vetenskapl­iga arbetet, både forskning och undervisni­ng. Men jag är forskare: jag kan ändra mig, om det är så att vetenskapl­igt underbyggd­a argument visar att jag har fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland