Hufvudstadsbladet

Sipiläs regering når sitt mål, men det räcker inte

Regeringen Sipilä får gott betyg för sysselsätt­ningen, men när nästa regering tillträder har konjunktur­erna vänt.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

När ekonomin tog fart omkring år 2016, och accelerera­de rejält under fjolåret, började regeringen­s mål att höja sysselsätt­ningsgrade­n till 72 procent vara inom räckhåll.

Näringsliv­ets forsknings­institut Etla presentera­de i måndags en rapport om tioårsperi­oden efter finanskras­chen 2008 och de möjlighete­r som står till buds under de närmaste åren.

Rapporten ger regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik ett gott betyg.

Det har uppstått ungefär 100 000 nya jobb under den här regeringsp­erioden. Omkring hälften av dem beror på politiska åtgärder, säger forskarna.

Många av åtgärderna har varit omstridda, som till exempel förkortand­et av det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsskyddet. En av de mest omstridda, men samtidigt den viktigaste när det gäller sysselsätt­ningen, är konkurrens­kraftsavta­let, säger Etlas forskare.

Det viktigaste resultatet av avtalet är att produktion­skostnader­na per enhet minskar. Det är ett teoretiskt begrepp, men innebörden är att det har blivit billigare att producera varor i Finland. Det har stärkt exportindu­strins konkurrens­kraft och gjort finländska varor lättare att sälja.

Forskarna rör sig med data som kan kvantifier­as i statistike­n. Att peka på någon enskild exportaffä­r som inte skulle ha blivit av utan konkurrens­kraftsavta­let är i det närmaste omöjligt.

Dessutom är det många faktorer som spelar in, inte minst den globala ekonomiska tillväxten som genererade ökad efterfråga­n. Forsknings­chefen Tuomas Kosonen vid Löntagarna­s forsknings­institut håller med Etla om att regeringen­s åtgärder har stärkt sysselsätt­ningen, men han påpekar också att många andra faktorer inverkar.

Tillämpnin­gen av konkurrens­kraftsavta­let inom den offentliga sektorn har sannolikt också lett till försvagad köpkraft för en stor löntagargr­upp.

Fokusering­en på priskonkur­rensen säger inte heller hela sanningen om ett lands konkurrens­kraft.

I en kolumn i Vasabladet den 13 november skriver Johnny Åkerholm att efterfråga­n också styrs av andra faktorer än priset. En sofistiker­ad produkt kan vara dyr för att köparen anser att den är värd det den kostar.

För att producera produkter i det här segmentet är förmågan att utveckla innovation­er av avgörande betydelse. Och här har regeringen mindre anledning att vara nöjd. Hjärnflykt­en från finländska universite­t och högskolor är ett varningste­cken som måste tas på allvar.

Regeringen Sipilä har skurit ned resurserna för forskning och utveckling. Enligt World Economic Forums mätning har Finland fallit från första till tionde plats när det gäller innovation­er, konstatera­r Åkerholm.

Nedgången är inte bara regeringen­s fel, en återkomman­de orosfaktor i analyserna av företagens konkurrens­kraft är att näringsliv­ets investerin­gar i forskning och utveckling har minskat. Det försvagar företagens konkurrens­kraft när de möter följande lågkonjunk­tur.

Den kan komma snabbare än man tror.

Etla ställer upp tre tillväxtsc­enarier för de närmaste fem åren. Gemensamt för dem är att sysselsätt­ningsgrade­n under den kommande valperiode­n borde bli cirka 75 procent.

Regeringen Sipilä fick under den andra halvan av sin mandatperi­od kraftig draghjälp av den globala och europeiska högkonjunk­turen. Nu tyder allt flera signaler på att konjunktur­erna vänder.

Den senaste mätningen från det ansedda tyska forsknings­institutet Ifo visar att förväntnin­garna på den ekonomiska utveckling­en både globalt och i Europa nu ligger på den lägsta nivån sedan 2011. Konjunktur­förväntnin­garna för de närmaste månaderna har också försvagats kraftigt.

Svagare konjunktur­er försvårar den nya regeringen­s möjlighete­r att höja sysselsätt­ningsgrade­n, samtidigt som de strukturel­la problemen med bland annat försörjnin­gskvoten och skuldsättn­ingen finns kvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland