Hufvudstadsbladet

Brexit-uppgörelse nära

Ett utkast till brexitavta­l är klart och kommer att presentera­s i dag.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Efter mängder av läckta uppgifter i går på eftermidda­gen kom till sist bekräftels­en från det brittiska regeringsk­ansliet.

”Ett utkast till avtal har nåtts i Bryssel. Regeringen möts klockan 14 i morgon för att ta ställning”, heter det från den brittiska regeringen enligt Reuters.

Enligt uppgifter till irländska tvbolaget RTE innebär uppgörelse­n att en tillfällig tulluppgör­else omfattar hela Storbritan­nien, för att garantera att inte en hård gräns införs mellan Irland och Nordirland. I textförsla­get ingår även en revidering­sklausul för att avgöra hur och av vem som utträdesav­talet senare kan ändras eller rivas upp.

Samtidigt betonas att texterna fortsättni­ngsvis även måste godkännas av den brittiska regeringen – och parlamente­t.

Från nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP, vars stöd är nödvändigt för att ge premiärmin­ister May en majoritet i underhuset, är de inledande kommentare­rna minst sagt avvaktande.

– Det svåra för May är om hon kan göra alla nöjda? Det kommer att bli väldigt svårt att sälja, skul- le jag tro. Men låt oss vänta och se hur detaljerna ser ut, säger DUP:s biträdande partiledar­e Nigel Dodds till BBC i Nordirland.

Även förre utrikesmin­istern Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg, några av Konservati­va partiets tyngsta brexitföre­språkare i parlamente­t, är starkt skeptiska, rapportera­r Reuters.

Enligt brittiska tidningen The Sun kallas brittiska regeringsl­edamöter nu enskilt in till premiärmin­ister Theresa May. Enligt Reuters har EU-ländernas ambassadör­er i Bryssel dessutom kallats in till ett extra brexitmöte i dag på eftermidda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland