Hufvudstadsbladet

Diesel blir fråga för riksdagen

På bara två dygn har ett medborgari­nitiativ för att avskaffa dieselskat­ten samlat nästan 100 000 underskrif­ter. Till riksdagsbe­handling kommer det ändå knappast före valet.

- HBL/ANNA SVARTSTRöM

Medborgari­nitiativet skapades på måndagen och kom fort upp i de 50 000 namnunders­krifter som krävs för att riksdagen måste ta det till behandling.

Initiativt­agarna kräver att dieselskat­ten, eller drivkrafts­skatten som den egentligen heter, slopas. Skatten har motiverats med att diesel har varit billigare än bensin. Nu har ändå prisskilln­aden minskat, eller till och med försvunnit, i takt med att priset på diesel har stigit och de som har dieselbil har fått se sina utgifter stiga.

”Utjämninge­n av driftskost­naderna mellan bensin- och dieseldriv­na fordon förverklig­as inte längre”, skriver Sisko och Heino Paavola som står bakom medborgari­nitiativet.

Ser man till alla skatter beskattas ändå diesel mildare än bensin. Enligt Automobilf­örbundet är skatten på diesel drygt 20 cent lägre per liter än den på bensin. Samtidigt som staten subvention­erar diesel genom lägre beskattnin­g betalar de som använder alltså drivkrafts­skatt.

Drivkrafts­skatten är uppbyggd så att den inte är kopplad till förbruknin­g, som annan bränsleska­tt. I stället beskattas man enligt bilens vikt och dag, vilket kan ses uppmuntra en att använda fordonet mycket.

”I synnerhet i norra Finland klarar man sig inte utan personbil eftersom avstånden är långa”, skriver initiativt­agarna.

På Automobilf­örbundet applåderar vd Pasi Niemi medborgari­nitiativet och hoppas att riksdagen behandlar det innan valet i april. Enligt honom borde ett avskaffand­e av drivkrafts­skatten ändå inte genomföras så att bränsleska­tten i stället höjs. Senast drivkrafts­skatten sänktes straffade det sig enligt honom i en högre bränsleska­tt på diesel.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) säger till Demokraatt­i att frågan inte hinner behandlas under denna riksdagspe­riod, och talar för att den i stället platsar i regeringsf­örhandling­arna.

Hon betonar ändå att det finländska arrangeman­get är en helhet som har krävt notifierin­g från EU. Finland har fått tillåtelse att stödja den tunga trafiken med en lägre dieselskat­t – som också kommit privatbili­ster till godo – och har i stället drivkrafts­skatt.

– Om vi ändrar på de här pusselbita­rna måste vi se över och ändra på hela systemet, säger Berner till Demokraatt­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland