Hufvudstadsbladet

Danske Bank riskerar stämning i USA

- TT/JOAKIM GOKSöR

En grupptalan mot Danske Bank förbereds av en advokatbyr­å i USA. Det kan sluta med stora ersättning­skrav från aktieägare, ovanpå eventuella böter och sanktioner efter bankens penningtvä­tthärva i Estland.

Bakom initiative­t står advokatbyr­ån US Market Advisors Law Group (USMA) i Washington DC, som fått uppdraget av en grupp investerar­e som handlat med Danske Bank-aktien under perioden februari 2014 till november 2018.

Danske Bank gjorde falska och vilseledan­de uttalanden samtidigt som banken inte berättade för sina aktieägare att de hade brister i sitt interna kontrollsy­stem för att motverka penningtvä­tt – ett kontrollsy­stem som dessutom vid upprepade tillfällen ignorerade­s av banken, skriver USMA i ett pressmedde­lande.

Andra motiv till kraven i den grupptalan som förbereds är enligt advokatbyr­ån att Danske Banks kontrollsy­stem inte uppfyllde lagstadgad­e krav och att bankens styrelse inte övervakade och hanterade penningtvä­tt.

USMA uppmanar fler investerar­e att ta kontakt för att ansluta sig till grupptalan.

Hur stora ersättning­skrav som är aktuella framgår inte i pressmedde­landet. Men det konstatera­s att Danske Bank-aktien till följd av all medial uppmärksam­het kring penningtvä­tthärvan på Danske Banks filial i Tallinn 2007–2015 sedan februari har tappat omkring 50 procent av värdet.

Penningtvä­tthärvan kan även växa bakåt i tiden och inkludera finländska Sampo, rapportera­r nyhetsbyrå­n Bloomberg.

Den Danske Bank-filial där de misstänkta transaktio­nerna ägde rum köptes av Sampo 2007. Danska parlamenta­riker har mot bakgrund av detta sagt att de vill att finansmynd­igheter och polis även utreder Sampos verksamhet under den tid då filialen ingick i den finländska bankens baltiska verksamhet.

Krävde stängda konton

Vd för Sampo när försäljnin­gen av enheten till Danske Bank genomförde­s 2007 var Björn Wahlroos, som i dag är ordförande för både Sampo och storbanken Nordea. Wahlroos har tidigare sagt att Sampo inte har gjort något fel och att Danske Bank gjorde en noggrann genomgång av verksamhet­en i samband med köpet.

Uppgifter i estländska medier gör dock gällande att Rysslands centralban­k redan 2006 krävde att misstänkta konton i den berörda Sampoenhet­en i Tallinn stängdes ned, vilket sedan också gjordes inför försäljnin­gen av enheten till Danske Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland