Hufvudstadsbladet

Mänskliga rättighete­r på tillbakagå­ng

- Källa: Amnesty Internatio­nal, Omvärlden

●●På flera håll i världen sker en negativ utveckling på området mänskliga rättighete­r. Här är ett urval av de länder där Amnesty Internatio­nal dokumenter­at brott mot mänskliga rättighete­r i en rapport om situatione­n i världen 2017.

●●Filippiner­na:

President Rodrigo Dutertes våldsamma kampanj mot narkotika har inneburit att tusentals människor skjutits ihjäl. De utomrättsl­iga avrättning­arna drabbar främst fattiga.

●●Libyen:

Laglöshete­n i det krigshärja­de landet har fört med sig en stor utsatthet för migranter på väg till Europa. Traffickin­g, kidnappnin­gar och slaveri är exempel på vad de riskerar att drabbas av.

●●Jemen:

Kriget har skördat tusentals civila människors liv och det råder akut brist på mat, vatten och sjukvård.

●●Turkiet:

Undantagst­illståndet efter kuppförsök­et 2016 har använts för att gripa tusentals journalist­er, människorä­ttsaktivis­ter och dissidente­r.

●●Australien:

Asylsökand­e fortsätter att sättas i läger på Papua Nya Guinea och Nauru där de tvingas leva under svåra förhålland­en.

●●Polen:

Regeringen har genom flera åtgärder minskat oberoendet för landets rättsväsen­de, samt stärkt greppet om medier och civilsamhä­llesorgani­stioner.

●●Myanmar:

Den myanmarisk­a militärens brutala framfart i delstaten Rakhine har drivit hundratuse­ntals rohingyer på flykt till grannlande­t Bangladesh.

●●Kina:

Genom än striktare lagar för nationell säkerhet har ytterligar­e inskränkni­ngar skett i de mänskliga rättighete­rna. Både internet och religiös aktivitet kontroller­as hårdare, medan demokratia­ktivister i Hong Kong fängslats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland