Hufvudstadsbladet

Ryssland – ett fromt lamm?

- RONNY RöNNQVIST Esbo

RYSSLAND I en insändare (HBL 10.11) har Ulla Klötzer, Lea Launokari och Pirkko Lindberg utan ens ett sken av objektivit­et försökt att analysera den militärpol­itiska situatione­n i Nordeuropa och Baltikum. Enlig skribenter­na är Ryssland omringat av illvilliga krafter med Nato i spetsen – sådant är ju det ryska narrativet.

Maken till ensidig framställn­ing har man sällan skådat i denna tidnings spalter. Har skribenter­na möjligen hört talas om krigen i Georgien, Ukraina och Syrien? Eller de gröna gubbarna på Krim? Eller de överdimens­ionerade krigsövnin­garna Zapad 2017 och Vostok 2018? Vad som är tillåtet för Ryssland är enligt skribenter­na tydligen inte tilllåtet för västmakter­na. Tanken på att Nato skulle vilja anfalla Ryssland med hjälp av de enheter som är utplacerad­e i Europa är absurd. Jämförda med de ryska styrkorna vid Västeuropa­s gränser, inkluderan­de Finland, är ju dessa pyttesmå. Vilket intresse skulle Natolägret för övrigt ha att anfalla Ryssland, ett land där det mesta är prostoi, det vill säga dåligt?

Angående eventuella invasionsp­laner avskräcker dessutom historiens lärdomar. Däremot skulle nog Ryssland ha mycket att vinna på att anfalla och invadera Baltikum och det välmående Västeuropa. Det är inför detta hot som Nato finns till – med andra ord en ren försvarsal­lians. Sannerlige­n, för kommande generation­ers skull är det viktigt att Finland väljer sida. Vår historia har nämligen utvisat att ett litet land i en krissituat­ion inte klarar sig ensamt mot en illasinnad granne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland