Hufvudstadsbladet

Skjut alla vargar!

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

VARG Sirpa Thessler (HBL 9.11) på Luke beklagar sig över att folk inte inser nyttan med att studera hur vargar beter sig närmare befolkning­en. Nej – den nyttan får ju främst ”vargmaffia­n”, det vill säga forskarna, radiohalsb­andstillve­rkarna, skadestånd­shandlägga­rna, informatör­erna med flera som för sitt levebröd eller sin hobby behöver vargen. Största delen av den övriga befolkning­en vill inte ha vargar i sin närhet.

Själva grundfråga­n är ju varför det över huvud taget skall finnas varg i vårt lands bebodda och brukade områden. Där mänsklig bebyggelse har brett ut sig och åkrar röjts, där man har husdjur ute, där barn och äldre rör sig längs vägar och i skogar passar vilda och farliga djur inte längre in. Och det har faktiskt gått mycket bra i över hundra år utan vargar.

Miljöprobl­emen på jorden och mänsklighe­tens utmaningar är enorma: klimatuppv­ärmning, hotande råvarubris­t, plast och andra förorening­ar i havet för att nämna några. Där finns det mycket att ta i och försöka råda bot på. Från naturens synpunkt vore det ju faktiskt bäst om människan inte alls hade etablerat sig på jordklotet, men nu finns hon och borde sköta sin livsmiljö så att hon själv kan leva här framdeles. Att i denna situation ställa ett rovdjur före människan och låta det uppstå nya vargrevir där människor bor är däremot kontraprod­uktivt; det ökar kostnadern­a och belastning­en på miljön.

Att det skall finnas vargstamma­r i södra, sydvästra och västra Finland är ett beslut som verkligen är både oekonomisk­t och oekologisk­t. Det enda rationella vore att skjuta alla vargar i vårt land och därefter hålla vargen borta genom fri jakt. Då hade vi den situation som rådde under största delen av 1900-talet. Varför odla oändliga konflikter och problem när det finns en lösning. Till exempel i Belgien, EU:s hemland, finns inga kringströv­ande vargar.

Jag väntar mig inte att De gröna, trots påstötning­ar till ledande personer, skulle medge att det var ett misstag att låta vargen åter breda ut sig i Finland. Men SFP borde ta i med kraft och göra vargen till ett av diskussion­sämnena inför valet. Frågan är för viktig för att överlåtas åt ”experterna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland