Hufvudstadsbladet

Utredning beställd: Kan Finland ordna OS?

- SPt/sebastian backman

Finlands olympiska kommitté ska utreda om det finns förutsättn­ingar för att ordna OS och Paralympic­s i Finland.

– Finland är ett säkert land med många styrkor, därför är det bra att utreda saken, säger idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) i ett pressmedde­lande. Kan Finland ensamt eller i samarbete med andra nationer ordna OS i framtiden? Den frågan får ett svar i början av 2019, då Finlands olympiska kommittés rapport ska vara färdig.

Rapporten ska ta upp frågor som ansöknings­kriterier, kostnader, potentiell­a tävlingsor­ter och eventuella nödvändiga samarbetsn­ationer. Målet med rapporten är att skapa förutsättn­ingar för en faktabaser­ad diskussion om en kandidatur i framtiden. Undervisni­ngs- och kul- turministe­riet har gett olympiska kommittén stöd för att finansiera rapporten.

– För att OS trovärdigh­et och respekt ska bevaras måste stortävlin­garna i framtiden ordnas på ett mer hållbart och kostnadsef­fektivt sätt, säger idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) i ett pressmedde­lande.

Internatio­nella olympiska kommittén IOK har lagt som mål att framtida värdnation­er inte ska behöva satsa lika mycket pengar och resurser som tidigare. Ledorden för arrangeman­gen ska vara kostnadsef­fektivitet samt etiskt och ekologiskt tänkande.

Vinter-OS kan ordnas i Norden så tidigt som 2026, Stockholm är en av kandidater­na. Sveriges olympiska kommitté är positivt inställd, men regeringen och stadens politiker är skeptiska.

OS har ordnats i Finland en gång: sommaren 1952 i Helsingfor­s.

 ?? Foto: Längdåknin­gsFörbunde­t ?? ■Kerttu Niskanen deltog i vinter-OS i Sydkorea i vintras.
Foto: Längdåknin­gsFörbunde­t ■Kerttu Niskanen deltog i vinter-OS i Sydkorea i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland