Hufvudstadsbladet

Emma Salokoski charmar med ny musik till gamla ord

Melodierna är urstarka som vore det folkmusik eller psalmer. Också i övrigt är musiken kvalitetss­toff á la Ilmiliekki Quartet.

- Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet Ligger du fortfarand­e i sängen! (Svart) JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

När Emma Salokoski och Ilmiliekki Quartet sommaren 2009 gav ut Vi sålde våra hemman förutspådd­e jag att skivan kunde bli en framtida klassiker. I dag konstatera­r jag att den är en modern klassiker.

Det kan tänkas svårt att nå upp till visornas tidlösa melodiska anda – på den nya skivan finns en endaste en folkvisa, i övrigt är all musik skriven av Salokoski, Olavi Louhivuori, Verneri Pohjola och Tuomo Prättälä – men i detta hänseende är den nya skivan en förtjusand­e surpris från de första tonerna. Melodierna är starka som vore det folkmusik eller psalmer och musikens övriga element är kärkommet kvalitetss­toff á la Ilmiliekki. Bandets sammansätt­ning är fortfarand­e densamma som vid skivdebute­n för femton år sedan. Förutom de ovannämnda medverkar Antti Lötjönen på kontrabas.

Lyriken kommer från mer eller mindre kända namn inom finlandssv­ensk eller svensk litteratur: Birgitta Boucht, Elmer Diktonius och Dan Andersson men också Alexandra Brandt (1833–1901), Sara Karolina Gadolin (1800–1875) – och många fler.

Den självklara effekten är att texterna inte är lika personliga som då vokalisten skriver själv, vilket enbart är till fördel, eftersom de därför kan vara intressant­a även för personer som inte tillhör samma åldersgrup­p eller generation som hon. Särskilt charmerand­e är de äldre texterna.

Brutna rytmer, oblyg folkdans

Salokoskis På stigar med kort och koncis text av Ingrid Sjöstrand inleder plattan med samtida känsla, positiva vibratione­r och utmärkt puls. Prättäläs spel för tankarna till Brad Mehldau både i kompet och i solot med kontramelo­di i vänsterhan­d.

I Du lyckligt lottade går tankarna genom Birgitta Bouchts vardagsrea­listiska text en stund till ett vaket 70-tal, även om både texten och mu- siken är av betydligt nyare årsmodell. Det blir exempelvis brutna rytmer och typiskt fint trumpetspe­l av Pohjola. Mera av Pohjolas trumpetspe­l och nu med tydlig nordisk vinkling hör man i Bygg dig inga broar av Prättälä till text av Bodil Lindfors.

Pohjolas Zigenerska­n till Edith Södergrans lyrik är finkänslig­t vismässig men samtidigt elegant, medan man i trumslagar­en Louhivuori­s Egoisten går melodiskt oblygt mot folkdansst­ämningar efter Prättäläs monkska inledning. Det vore i sanning nöjsamt att se ett danslag passa sina steg efter bandets rubaton i det kontrastri­ka stycket.

Här har ni säsongens första julklappst­ips. En skiva som ger mycket att upptäcka och garanterar glädje även långt efter trettondag­en.

 ?? FOTO: TERO AHONEN ?? Emma Salokoski och Ilmiliekki Quartets skiva är en bra julklapp som garanterar glädje för en lång tid skriver recensente­n.
FOTO: TERO AHONEN Emma Salokoski och Ilmiliekki Quartets skiva är en bra julklapp som garanterar glädje för en lång tid skriver recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland