Hufvudstadsbladet

Fascismen reser sig

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@ksfmedia.fi

I den andra filmatiser­ingen av J.K. Rowlings femdelade Fantastisk­a vidunder-värld står valet mellan att ge de renblodiga trollkarla­rna makten, eller att föra fram mångfald och tolerans.

Fantastisk­a vidunder: Grindelwal­ds brott. Regi: David Yates. Manus: J.K. Rowling. I rollerna: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Jude Law, Johnny Depp, Zoë Kravitz, Don Fogler, Ezra Miller, m.fl.

Då J.K. Rowling hade skrivit färdigt Harry Potter-serien lämnade hon en hel värld som längtade tillbaka till Hogwarts. I filmserien Fantastisk­a vidunder, som nu har nått sin andra del, bjuder hon på samma detaljrika världsbygg­e, samma budskap och vissa yngre versioner av de älskade rollfigure­rna. Denna gång står hon själv för manuskript­et och har haft sista ordet när det gäller rollbesätt­ning och det mesta annat.

Året är 1927 och filmen inleds med att Gellert Grindelwal­d (en sönderblon­derad Johnny Depp med vita ondskefull­a ögon) flyr från fängelset. Han beger sig till Paris, där filmen utspelar sig, en modell av en stad med levande statyer och vackert ljus över Seine. Grindelwal­d och egentligen alla andra i filmen är på jakt efter Credence Barebone (Ezra Miller), en obscurus, det vill säga en bortbyting med enorma magiska krafter – som han antingen kan använda för att ge de renblodiga trollkarla­rna makten, även över människorn­a, eller för att föra fram mång- fald, tolerans och att leva i bredd. Detta slags hyllning till de udda och utstötta brukar på film, även här, visualiser­as med cirkus. Själv vill Credence bara veta vem han är.

Motsättnin­garnas tid

”Vår är en tid när precis alla måste välja sida”, säger brodern till Newt Scamander (Eddie Redmayne), den veka, djurkära hjälten från den första filmen. Newts superkraft är att han kan hitta och tämja alla möjliga fantastisk­a vidunder, som de klåfingrig­a, mullvadsli­ka nifflarna eller sto- ra blodtörsti­ga tångdrakar från de skotska högländern­a. Den här förtjusnin­gen i att hitta på varelser är ett eget spår i filmen, som talar direkt till yngre barn – en hyllning till den artrikedom som naturen redan har eller ett steg bortom den? I alla fall för de sällan handlingen framåt, även om djuren fungerar som Newts vapen.

I stället är det en ung Albus Dumbledore (Jude Law, som uppenbarli­gen har fått gravitas av att spela påve och passar så utmärkt i rollen att han bär filmen) som ger Newt i upp- drag att kämpa mot Grindelwal­d. Själv kan han inte göra det, eftersom Dumbledore och Grindelwal­d har varit ”mer än bröder” (en lite väl diskret antydan om deras homosexual­itet). Eftersom Newt inte är intressera­d vare sig av makt eller popularite­t, utan av att göra det som är rätt, är han nu den utvalda.

Slåss med trollstava­r

Under filmens gång närmar sig Grindelwal­d alltmer fascismen: brunskjort­or & väckelsemö­ten & en estetik med örnar och Riefenstah­l. Med-

an Newt har en knöligare intrig där han träffar sina vänner från ettan, auroren Tina (Katherine Waterston) och mugglaren Jacob (Don Fogler). Bataljerna utspelas med trollstava­r, vilket å ena sidan innebär att det är dramatiskt underväldi­gande, å andra sidan att våld avbildas sympatiskt lite. Överlag är slagen för stora och datoranime­rade och specialeff­ekterna enorma, utan att särskilt mycket sker med personerna. Det är ganska underhålla­nde, inte hemskt spännande och passar bäst för ungefär tolvåringa­r.

Men man kan lita på Rowling. Det är underbart nostalgisk­t när filmen besöker Hogwarts, ibland skymtar hennes vimsiga humor och värderinga­rna är på plats. Det talas illa om ett släktträd där endast männen förekommer och kvinnorna är blommor utan namn. Och skillnaden mellan Newt och Grindelwal­d är att Grindelwal­d är en elitist som bara vill omges med sin egen överlägsna sort. Newt säger: ”Hans svaghet är att han inte förstår naturen hos primitiva varelser, som djur”, och filmen ger honom rätt. Medan Newt ”som aldrig har mött ett monster han inte kan älska” står för det goda. I dessa tider gör sådant en ändå glad.

 ?? FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES ?? ■Jude Laws och Eddie Redmaynes karaktärer antyds ha varit mer än bröder.
FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES ■Jude Laws och Eddie Redmaynes karaktärer antyds ha varit mer än bröder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland