Hufvudstadsbladet

Digitalise­ring – för vem?

- CATHARINA VON SCHOULTZ Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

För några år sedan

var jag på bilresa i Italien. Vi stannade till på en bensinstat­ion för att tanka. Då jag ställde mig vid bensinpump­en dök det upp en kille som frågade vad jag ville ha. Han påbörjade tankningen och tvättade sedan mina bilrutor. Allt under trevligt småprat, även om jag med min mycket begränsade italienska inte kunde mycket mer än nicka och se glad ut. För det blev jag. Det personliga bemötandet gjorde att jag med ett leende på läpparna satte mig vid ratten för att fortsätta färden.

I mitt arbete som lärare för invandrare har jag mycket kontakt med olika myndighete­r och serviceinr­ättningar, då mina elever behöver hjälp och råd. I vår allt mer digitalise­rade värld förväntas det att kunder kan ta till sig informatio­n och sköta de flesta av sina ärenden via nätet. Gärna med så lite mänsklig kontakt som möjligt, eftersom den kostar så mycket. Sägs det.

Men hur gör då en person som har svårt med bokstäver, inte är så duktig på språk och inte har datorvana? Om hen har tur har hen någon som har tid att hjälpa till, på egen eller arbetstid. Det är åtskilliga timmar jag tillbringa­t letande på olika webbsidor, översättan­de och förklarand­e. Jag har suttit många timmar i telefonköe­r med elever väntande bredvid mig för att utreda frågor nätet inte ger svar på eller som är så svåra att leta fram att också jag som van daglig nätanvända­re inte hittar.

Tiden som går

för att sköta uppgifter betalar min arbetsgiva­re eller ofta jag själv med min fritid. Jag frågar mig då om det här sättet att spara på personal och flytta allt till nätet för kunden själv att sköta, som så många myndighete­r och servicebol­ag sysslar med, helhetseko­nomiskt kan vara särskilt effektivt?

Vi intalas att tro att servicen blir så mycket bättre och snabbare – men för vem? För kunden som servicen ju finns till för? Också digitalise­ringen kostar mycket. Och att tro att vi bara betalar för utveckling­en nu och sedan sparar massor är mer än lovligt blåögt. I budgetbeha­ndlingen i min kommunfram­kom att man vill inrätta flera nya tjänster inom IT-sidan för att digitalise­ringen så kräver.

Dags att se över våra prioriteri­ngar i ett läge där människor mår allt sämre och marginalis­eringen och polariseri­ngen ökar? Vi behöver mer mänskliga kontakter, inte mindre. Verkar som de förstår det bättre i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland