Hufvudstadsbladet

Skuggbudge­tar visar skillnader mellan partierna

Fronten mellan SDP och regeringen tydlig i riksdagsde­batt

- reporter SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

När sex opposition­spartier lämnat in sina skuggbudge­tar – de sista före nästa riksdagsva­l – är bland annat vänster-högeraxeln tydlig.

Partierna som ligger till höger framför skattelätt­nader, medan VF och SDP har längre listor över skatteskär­pningar.

Skuggbudge­tarna debatterad­es i riksdagen i går, och regeringen­s svar riktade udden främst mot SDP, som ligger högst i opinionsmä­tningar.

– Opposition­en säger att de har mindre underskott än regeringen, men tyvärr är intäkterna på skakig grund. SDP säger att man kan spara 200 miljoner på digitalise­ring. Det låter orealistis­kt, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

I HBL:s jämförelse mellan alla skuggbudge­tar syns också mycket som många opposition­spartier är överens om. Alla utom Sannfinlän­darna vill höja biståndet – Sannfinlän­darna vill sänka det. Flera föreslår också en reform av familjeled­igheterna.

Men en del drömpengar – osäkert eller väldigt varierande kalkylerad­e inkomstkäl­lor – finns också med.

Grattis, väljare! Om du är vaken i höst kan du få ett bättre material för vårens riksdagsva­l än du någonsin kommer att få i den flåsiga valkampanj­en närmare april.

För varje år har höstens skuggbudge­tar blivit en bättre förberedd process. Riksdagens kalkyler finns i år i en form som gör mycket data jämförbart mellan de olika opposition­spartierna. Till exempel vad olika exempelper­soner får i handen, och hur inkomstför­delningen påverkas mellan olika inkomstgru­pper i landet.

Skuggbudge­tarna tvingar opposition­en ta fram också intäkter för att täcka sina utgifter. De är också rätt så konsekvent­a från år till år. Man kan inte vara en vindflöjel.

Tre upptäckter gör sig ändå gällande. Den första är att det fortfarand­e figurerar inkomster som känns osäkra och uppskattad­e på en höft. En del sådana drömmar är inskrivna i nästa års skuggbudge­t trots att de inte skulle kunna materialis­eras snabbt – men opposition­spartierna använder dem för att markera en politisk åsikt.

De mest framträdan­de drömintäkt­erna är två av Sannfinlän­darnas – att Finlands avgifter till EU plötsligt kunde minska med 300 miljoner nästa år, och att lagstiftni­ngen kring Åland plötsligt skulle kunna kastas ut genom fönstret och 100 miljoner dras från klumpsumma­n till Åland.

En vanlig drömintäkt är hur mycket man kan få in på kampen mot grå ekonomi och aggressiv skatteplan­ering. Att det kan ge intäkter är visserlige­n ett faktum, och det kräver personresu­rser. Men hur mycket? Experter är inte eniga om hur många euro man får tillbaka per euro man satsar på bekämpning­en. Opposition­spartierna är ännu mindre eniga: KD bedömer att en satsning på 27 miljoner på polis, gräns, tull och rättsväsen­de ger 60 miljoner i skatter. Socialdemo­kraterna bedömer att knappt 20 miljoners satsning ger nya intäkter på 300 miljoner.

En annan populär drömintäkt är minskad byråkrati och digitalise­ring. Också här är skillnader­na i förväntnin­gar enorma. Sannfinlän­darna bedömer att ministerie­rna ska kunna spara 29 miljoner. SDP bedömer att all administra­tion i landet ska spara 200 miljoner.

Företagsst­öden är under lupp i många skuggbudge­tar. Det som kallas ”stöd” innefattar visserlige­n väldigt mycket skattefråg­or – vad vi och företagen ska styras bort ifrån med högre skatt eller lockas av med lägre. De gröna skär nästan 800 miljoner i företagsst­öd i sin skuggbudge­t för nästa år. Men den parlamenta­riska arbetsgrup­pen som tidigare försökte bena bort stöd klarade inte av skivan. Det är komplicera­t och något som sannolikt måste göras stegvis med lång framförhål­lning.

En annan upptäckt i skuggbudge­tarna är den framträdan­de vänster och högerpolit­iken. Jämför man listan över skatteskär­pningar är den lång på vänsterhål­l och mycket kort hos SFP, KD och Sannfinlän­darna. Listar man däremot skattelätt­nader har SFP den längsta listan.

En tredje sak är det man kan kalla för ett djävulskt problem.

Riksdagen har nämligen använt mikrosimul­ation för att granska effekten av inkomstpol­itiken i skuggbudge­tarna, och kommit fram till antaganden om hur många fler eller färre som skulle jobba. Antagandet baserar sig på ekonomiska incitament efter bidrag och skatter.

Här har det redan ropats högt från regeringsh­åll – jobbsiffra­n landar på minus för de partier som vill återinföra indexhöjni­ngar på bidragen. De gröna pekas ut för att ”skapa färre jobb”. Men strängt taget har det inte räknats ut hur många jobb skuggbudge­tarna skapar. Simulation­en ger antaganden om hur människor väljer att ta emot jobb eller inte efter plånboken.

Efter många år av frysta index består alltså det djävulska problemet i att när man höjer bidrag igen ropar simulatorn till. SDP har balanserat genom att föreslå en negativ inkomstska­tt som incitament för att göra också små jobb. De borgerliga, SFP och KD har valt att höja sådana bidrag som inte gäller arbetsföra, alltså pensioner.

Kan man aldrig höja bidragen utan att minska incitament­en? Det beror på hur hela det resterande systemet ser ut. Och det, det är en av vårens jättelika valfrågor. De sociala bidragen ska nämligen göras om i grunden, och det är något skuggbudge­tarna inte kan omfatta i sin helhet.

”För varje år har höstens skuggbudge­tar blivit en bättre förberedd process.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland