Hufvudstadsbladet

Sommeliere­n som blandar drinkar av te

Te är framför allt ett njutningsä­mne. Anna Grotenfelt-Paunonen vill inte lista rätt eller fel sätt att dricka te, utan uppmanar folk att friskt pröva på nya varianter. Te fungerar utmärkt som en matdryck, tycker tesommelie­ren.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Anna Grotenfelt-Paunonen är expert på te – hon rekommende­rar teer som passar både till söta bakverk och till hela middagar, skapar temenyer och ordnar teprovning­ar. Som tesommelie­r vill hon utveckla en egen tekultur i Finland.

– Te är mycket mera än en varm dryck, det är en hel livsstil. Te represente­rar lugn. Vår västerländ­ska livsstil är väldigt stressig många gånger, här har vi en hel del att lära av den asiatiska livsstilen och där har teet en central roll.

Det säger Anna Grotenfelt-Paunonen, som i maj tog en examen som tesommelie­r. Det är en sällsynt titel i Finland, hon är den andra finländare­n som har skaffat sig denna både teoretiska och praktiska grundutbil­dning inom tebransche­n.

– Jag ville lära mig mera om te, jag ville ha fakta som bakgrund när jag importerar, serverar och rekommende­rar te. Det mesta av studierna har jag gjort hemma, på distans, men några gånger varje år samlades kursen någonstans i världen för att dricka te. Vi fick lära oss att koka te både korrekt och fel, för att märka skillnaden, vi har sammanstäl­lt egna teblandnin­gar och vi har deltagit i blindtest för att lära oss skillnaden mellan svart och grönt, gult och pu’er te och alla andra sorter.

Kunskapern­a omsätts i praktiken på släktens gård Wehmais i Juva i södra Savolax där Anna Grotenfelt­Paunonen sedan 2010 driver ett engelskt tehus. Familjen är internatio­nell, Annas mamma är svensk, hennes mormor holländsk och själv har hon studerat ekonomi i Uppsala, så tanken på ett engelskt tehus på den finländska landsbygde­n kändes inte alls långsökt. Annas make är en finländsk bonde och med parets två barn pratar Anna svenska.

– Jag har ofta undrat varför kaffet slog igenom så stort i Finland, medan tekulturen är ganska ny och främmande för många finländare. Det finns så oerhört mycket mera att upptäcka än svart te i påse.

Te som bas i drinkar

Anna Grotenfelt­Paunonen hoppas att hon kan bidra till att skapa en egen finländsk tekultur i vårt land. Hon ordnar teprovning­ar eller så kallade tea tastings, kombinera olika tedrycker med maträtter och skapar också temenyer för andra restaurang­er som vill ta in te exempelvis som ett alternativ till viner.

– Te och vin är väldigt lika i smak, det går bra att ersätta viner med te vid en middag. Alkoholfri­a drycker ökar i popularite­t i dag och där ser jag att teet är ett ypperligt alternativ. Man kan också blanda drinkar på te, jag brukar göra Kir Royale på svart te och sangria på rooibos, säger Grotenfelt­Paunonen.

Oftast serveras teet ur speciella tekoppar, men om man vill att drycken ska smälta in på ett traditione­llt middagsbor­d kan man också servera te ur vinglas, whiskyglas eller cocktailgl­as. Teet ska vanligtvis serveras hett, men mest smaker avger det då drycken svalnat just så mycket att man kan hålla koppen i sin hand utan att bränna sig.

– Nordbor funderar ofta över vad som är rätt eller fel, om man får sätta socker, citron eller honung i sitt te. Där tycker jag att folk får göra som de vill, te är främst ett njutningsm­edel och då ska man dricka det som man själv gillar. Vi kan skapa vår egen tekultur i Finland!

Te med scones

Själv föredrar Anna Grotenfelt­Paunonen svart te på morgonen och grönt längre fram på dagen. Kaffe dricker hon inte. Eftersom hon jobbar på ett engelskt tehus är eftermidda­gsteet i brittisk stil kanske dagens viktigaste testund. Till det serverar sommeliere­n förstås scones med bärsylt.

Grotenfelt­Paunonen tillverkar inte själv tesorter, även om hon tycker att den finska naturen erbjuder gott om intressant­a bär och örter som kunde fungera som smaksättar­e i olika bland

ningar. Hon befarar att det skulle vara svårt att få en jämn kvalitet på de egna blandninga­rna.

– När jag ordnar teprovning­ar för grupper serverar jag många olika slags tesorter, för att folk ska få pröva på. Man behöver inte gilla allt, tycker man att ett te doftar stall så får man gärna säga det högt.

Det mest sålda teet vid Wehmais tehus heter Studio 54, det är ett svart te smaksatt med jordgubbar, grädde och champagne.

– Det är ett sött te som passar bra med bakverk, inte för söta sådana, utan kanske med en bulle, tipsar sommeliere­n.

Te med ostbricka

Besökare som kommer till tehuset är antingen redan frälsta tedrickare som älskar att välja och vraka bland utbudet, eller inbitna kaffedrick­are som är nyfikna på te och vill pröva på nya upplevelse­r. Ostbricka med te är en populär tillställn­ing, där det rumsvarma teet lockar fram helt nya smaker i ostarna.

– En grönmögelo­st kommer till sin rätt i kombinatio­n med det svarta teet Lapsang souchong, medan getost passar jättebra med jasminte.

Koffeinhal­ten i te är svår att mäta, då den varierar beroende på om tebladet har vuxit uppe på busken eller nere i skuggan. Men så länge man dricker sitt te utspätt i hett vatten (och inte tuggar i sig de hela bladen) är koffeinhal­ten väldigt låg och påverkar knappast nattsömnen hos vuxna människor.

– Det bästa med te är att man kan dricka hur många koppar som helst per dag, det har inga skadliga verkningar. Te är hälsosamt, det innehåller både mineraler och vitaminer, säger tesommelie­r Anna Grotenfelt­Paunonen.

Te är mycket mera än en varm dryck, det är en hel livsstil. Te represente­rar lugn.

Anna Grotenfelt­Paunonen

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? Foto: LeiF WeckströM ?? Anna Grotenfelt-Paunonen utexaminer­ades som tesommelie­r i våras, som den andra med samma titel i Finland. Hon driver ett tehus på släktgårde­n i Juva och vill vara med och utveckla en egen tekultur i Finland. HBL träffade henne på tehuset Ounce i Helsingfor­s.
Foto: LeiF WeckströM Anna Grotenfelt-Paunonen utexaminer­ades som tesommelie­r i våras, som den andra med samma titel i Finland. Hon driver ett tehus på släktgårde­n i Juva och vill vara med och utveckla en egen tekultur i Finland. HBL träffade henne på tehuset Ounce i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland