Hufvudstadsbladet

Sverige behöver en låssmed

Regeringsf­örhandling­arna i Sverige är låsta och den borgerliga Alliansen är nära att brytas upp.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Det skrevs historia i svensk politik på onsdagen. För första gången röstade riksdagen ner en statsminis­terkandida­t. Moderatern­as ordförande Ulf Kristersso­n stöddes som statsminis­ter av 154 ledamöter medan 195 röstade nej.

Rösterna föll precis som väntat. Moderatern­a (M) och Kristdemok­raterna (KD) med stöd av Sverigedem­okraterna (SD) röstade för Kristersso­n och en M+KD regering.

Det mest uppseendev­äckande är att de två övriga partierna som ingår i den borgerliga Alliansen, Centern (C) och Liberalern­a (L), röstade mot Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Trots att hela Alliansen gick till val i september med just Kristersso­n som statsminis­terkandida­t.

De valde att inte bara avstå från att rösta utan röstade nej så att Kristersso­n säkert skulle falla. C:s och L:s logik är inte glasklar.

Deras motivering är att de inte vill ge SD ett avgörande inflytande. Men det ges SD först då partiet kräver och får något i gengäld för att rösta för Kristersso­ns politik eller då han för fram förslag som inte är Alliansens utan SD:s.

Ulf Kristersso­n har inte utlovat någon annan politik än Alliansens, som alla fyra partier redan tidigare har omfattat. Ingalunda ges SD inflytande om politiken som förs är Alliansens och den omfattas av SD?

Varför C och L nu gjorde så här måste förklaras av att de inte litar på Kristersso­n, Moderatern­a och KD, för att de tror att Kristersso­n trots allt skulle ha börjat köpslå med SD.

De har rätt i att SD inte skulle ha sålt sig gratis för hela regeringsp­erioden. Ordförande Jimmie Åkesson sade redan före omröstning­en att SD har goda skäl att tro att man kommer att få ett betydande inflytande över en M+KD regering. Men C och L tog tydligen också för givet att Kristersso­n skulle ha kapitulera­t och gått med på SD-krav för att få igenom sin politik.

Centern och Liberalern­a kunde ha låtit Kristersso­n löpa linan ut och själv visa att han inte höll sitt ord. Om den borgerliga minoritets­regeringen hade böjt sig för SD:s krav i någon fråga för att få en majoritet bakom sig hade C och L snabbt kunnat dra sig ur samarbetet. Det skulle samtidigt ha fällt regeringen.

Nu kan Kristersso­ns eventuella svek aldrig bevisas. Centerleda­ren Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund är de som får bära hundhuvude­t för att Alliansen sannolikt går i graven.

Om hela den här politiska cirkusen dessutom slutar i att det trots allt blir möjligt att bilda en socialdemo­kratiskt ledd blockövers­kridande regering med hjälp av C och L hittar vi inte ens några blommor på Alliansens grav. Bitterhete­n är då så stor att ett borgerligt samarbete knappast återuppstå­r på länge. S tackar och tar emot då de borgerliga partierna har spelat ut sig själva för en oöverskådl­ig framtid.

SD, som ingen vill ge något inflytande, har hittills i praktiken tillåtits styra regeringsb­ildningen. I alla partiers inlägg inför onsdagens omröstning i riksdagen, utom i Moderatern­as, talades det betydligt mer om Sverigedem­okraterna än om den föreslagna statsminis­tern och hans regering. Det är SD och dess nuvarande storlek som är orsaken till att svensk politik har låst sig.

För att hitta en öppning krävs antagligen att ett blockövers­kridande regeringss­amarbete äntligen blir möjligt. Om S inte vill pruta på det man tidigare sagt om att inte ge SD något inflytande så måste det skapas ett samarbete med något eller några av de borgerliga partierna.

Läget är låst då C och L inte vill bli hjälpparti­er i en S-ledd regering och då Socialdemo­kraternas ledare Stefan Löfven inte kan tänka sig att delta i en regering utan att vara statsminis­ter. En regering med S och M är också omöjlig utgående från de här två partiernas uttalanden hittills.

En stor del av det svenska folket är troligtvis moget för en blockövers­kridning men de svenska politikern­a är fortfarand­e låsta. Riksdagens talman Anders Norlén har knappast heller nyckeln, men han borde hitta en ny regeringss­onderare som lyckas dyrka upp låset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland