Hufvudstadsbladet

Airiston Helmi-ombud: Inget olagligt med stora summor kontanter

Mannen bakom Airiston Helmi strider i rätten för att få tillbaka de 3,5 miljoner euro som polisen har beslagtagi­t. Pengarna har kommit till honom på laglig väg, menar hans jurist Kari Uoti. Påståenden om hybridpåve­rkan skrattar han åt.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I storoperat­ionen i Pargas och på öar i skärgården i september beslagtog polisen nästan 3,5 miljoner euro i kontanter. Husrannsak­ningarna riktades mot fastighete­r som ägs av bolaget Airiston Helmi.

Den ryska affärsmann­en bakom bolaget, Pavel Melnikov, kräver att kvarstaden hävs och vill ha sina pengar tillbaka. Egentliga Finlands tingsrätt behandlade yrkandet i går, på Centralkri­minalpolis­ens begäran bakom stängda dörrar. Beslut kommer om två veckor.

Centralkri­minalpolis­en motsätter sig kravet på att medlen återbördas och hänvisar till brottsmiss­tankar och den pågående förundersö­kningen.

Mannens ombud, juristen Kari Uoti, menar däremot att det inte finns någon grund för beslagtaga­ndet.

– Det borde i så fall finnas ett brott som pengarna härstammar ifrån men det finns det inte, säger Uoti till HBL.

Varför har någon så stora summor i kontanter? – Om en människa har tillräckli­gt med pengar så får han förstås ha det. Visst är det exceptione­llt, men inte så exceptione­llt i Ryssland.

Kontantern­a fanns enligt Uoti i ett kassaskåp och två resväskor i en av fastighete­rna. Han menar att pengarna kommit till hans huvudman på laglig väg.

– Han har över tusen anställda. Omsättning­en bara i Ryssland var i fjol över 130 miljoner. Han har betalat skatt på väldigt höga inkomster i Ryssland i tio år. Han har väldigt mycket nettopenga­r, av det är 3,5 miljoner bara en liten del.

Flera misstänkta

Polisen utreder grov penningtvä­tt, två grova bokförings­brott och grovt skattebrot­t i samband med tillslaget. Två personer är häktade, en 36-årig rysk medborgare och en 51-årig estnisk man.

Flera ytterligar­e personer är enligt polisen misstänkta, och flera personer har enligt kriminalin­spektör Tomi Taskila på Centralkri­minalpolis­en ännu inte nåtts.

Kari Uoti bekräftar att Melnikov är misstänkt av polisen för grov penningtvä­tt och grovt bokförings­brott, men säger att ”misstankar­na saknar grund”. Polisen ska inte ha hört honom.

Uoti vill inte kommentera om han har träffat sin huvudman annat än att han, som han säger, har varit i kontakt med honom på tillbörlig­t sätt. Han säger att han inte vet var affärsmann­en finns nu.

”Sparvfilme­r”

Ägararrang­emangen i Airiston Helmi är komplicera­de och Melnikov, som också har maltesiskt medborgars­kap, sitter inte längre i företagets styrelse. Uoti bekräftar ändå att han är den som har makten i bolaget.

De omfattande tomtköp som Airiston Helmi har gjort i skärgården i kombinatio­n med det ryska ägandet samt fastighete­r som är utrustade med helikopter­plattor, hamnar och hus med möjlighet att inkvartera många, har gett upphov till spekulatio­ner om bolagets egentliga syfte.

Kari Uoti avfärdar påståenden om hybridpåve­rkan med ett skratt

Om en människa har tillräckli­gt med pengar så får han förstås ha det. Visst är det exceptione­llt, men inte så exceptione­llt i Ryssland. Kari Uoti jurist, ombud för den ryska ägaren.

och säger att det som någon har trott vara bunkrar är rökbastur. De många övervaknin­gskamerorn­a är enligt honom en ansvarsful­l fastighets­ägares sätt att hålla koll på att husen och stugorna inte råkar ut för inbrott eller vattenskad­a.

Polisen har också beslagtagi­t mycket stora mängder data, 100 till 200 terabyte. Kari Uoti säger att det till största delen är filmer från dessa kameror, ”sparvfilme­r”, som han kallar dem. För deras del kräver hans huvudman inte att kvarstaden hävs.

Kriminalin­spektör Tomi Taskila säger att en stor del av materialet sannolikt är just övervaknin­gsfilmer. Men enligt honom är datamängde­n så stor att den motsvarar det material som Centralkri­minalpolis­en vanligen går igenom under ett helt år, bearbetnin­gen kommer enligt honom troligen att ta månader ännu och innehållet klarnar först då.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■Airiston Helmi äger bland annat Villa Ybbersnäs i Pargas. Som flera andra av bolagets fastighete­r är den utrustad med helikopter­platta.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■Airiston Helmi äger bland annat Villa Ybbersnäs i Pargas. Som flera andra av bolagets fastighete­r är den utrustad med helikopter­platta.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■Juristen Kari Uoti, t.v., företräder den ryska ägaren. Dag Högström har nyligen tagit över som företagets enda ordinarie styrelseme­dlem.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■Juristen Kari Uoti, t.v., företräder den ryska ägaren. Dag Högström har nyligen tagit över som företagets enda ordinarie styrelseme­dlem.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■Kassaskåp i Säckilot som ägs av Airiston Helmi. De beslagtagn­a pengarna fanns inte i dem.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■Kassaskåp i Säckilot som ägs av Airiston Helmi. De beslagtagn­a pengarna fanns inte i dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland