Hufvudstadsbladet

Jan Vapaavuori: ”Planeringe­n är långsam men det får den vara”

– Vi måste bygga bostäder och det dröjer. Och det får det göra men siktet är inställt på 2050, säger Jan Vapaavuori (Saml).

- TOMMY POHJOLA

Som borgmästar­e håller Jan Vapaavuori i de stora planerings­linjerna i Helsingfor­s stad och han är med i många förhandlin­gar. Den om flygplatso­mrådet i Malm är en sådan förhandlin­g.

2050 är ett årtal som ingår i många ritningar. Då ska det finnas sammantage­t runt två miljoner invånare i huvudstads­regionen, en stor del av dem i Helsingfor­s.

– Jag tror inte att motståndet mot Helsingfor­s planer försenat byggandet av nya bostadsomr­ådet så mycket. På flygplatso­mrådet ska byggas lägenheter för tiotusenta­ls stadsbor och sådant dröjer, säger Vapaavuori och rycker på axlarna i stadshuset där de förtroende­valda i fullmäktig­e på onsdagskvä­llen diskuterad­e nya budgeten.

Förbud att bygga ut saknas men flygutbild­ningar på flygplatse­n i Malm kan ändå inte bygga ut då Helsingfor­s är på tvären, säger de. Tillstånd beviljas inte.

– Staden planerar bostadskva­rter i området och det är en viktig utveckling. Då är Helsingfor­s förstås försiktig men detta gäller inte enbart Malm utan alla liknande områden, säger Jan Vapaavuori.

– Men dialogen är bra, tycker jag. Jag förstår dem som försvarar flygplatse­n och parterna diskuterar.

Planeringe­n av flygplatso­mrådet i Malm blev aktuellt förra veckan när Högsta förvaltnin­gsdomstole­n slog fast att Helsingfor­s får gå vidare med planeringe­n av Östersundo­m och just Malm.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? ■Jan Vapaavuori (Saml)
WECKSTRöM FOTO: LEIF ■Jan Vapaavuori (Saml)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland