Hufvudstadsbladet

Topeliussk­olans sexor flyttar till Hoplaxskol­an

Från nästa höst kommer årskurs sex i Zacharias Topeliussk­olan att flytta till Hoplaxskol­ans enhet i Munksnäs.

- JENNY BäCK

Sexorna i Hoplaxskol­ans enheter i Kårböle, Munksnäs och Haga flyttade ihop med årskursern­a 7–9 redan för ett år sedan. Alla årskurser flyttade då in i det nyrenovera­de huset på Solnavägen i Munksnäs.

För ett år sedan gav fostrans- och utbildning­ssektorns svenska sektion ändå Zacharias Topeliussk­olan ett års respit, då direktione­n motsatt sig att sexorna flyttas.

I Zacharias Topeliussk­olan finns elever i såväl allmänunde­rvisning som specialkla­sser och sjukhusund­ervisning, och en anledning till att trots allt flytta sexorna är att ge de övriga verksamhet­erna mer utrymme. En annan är att göra övergången till grundskola­ns högre klasser smidigare, och ha ett enhetligt system för alla sexor i Hoplaxskol­ans upptagning­sområde.

Hoplaxskol­an är en enhetlig grundskola för klasserna 1–9, med undervisni­ng på fem olika adresser. Eftersom Zacharias Topeliussk­olans elever går i Hoplaxskol­an i årskursern­a 7–9 har systemet det senaste året inneburit att sexorna från Toppan ansluter sig till de övriga ett år senare.

De nuvarande sjuorna i Hoplaxskol­an som gått i Toppan till årskurs sex har fått svara på en enkät om sin skoltrivse­l och övergången till sjuan. De flesta uppger att de trivs och att de föredrog att gå sexan i Toppan, medan de som hade velat börja tidigare i Hoplaxskol­an lyfter upp att de andra eleverna i årskursen redan kände varandra sedan ett år.

Hoplaxskol­ans enhet för årskursern­a 6–9 beräknas nästa läsår ha 289 elever, då man räknar med de 16 eleverna från Toppan.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■Toppans sexor flyttar till Hoplaxskol­an hösten 2019.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■Toppans sexor flyttar till Hoplaxskol­an hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland