Hufvudstadsbladet

Här är personerna som avgör brexit

Har Theresa May gjort självmål? Är brexitsamt­alen redan offside eller kommer avgörandet på övertid? Här är elvan som avgör brexit.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Målvakt: Theresa May

Den brittiska premiärmin­istern Theresa Mays första test blir att få regeringen att acceptera utkastet till avtal – vilket är långt från givet. Om inte det går kan May vara utbytt redan inom några dagar.

Högerback: Arlene Foster

Arlene Foster, ledare för nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP, vet mycket väl att stödet från hennes parti krävs för att ge regeringen majoritet i parlamente­t. Lär inte vika sig i första taget om hon anser att avtalet skadar Nordirland­s relation till resten av landet.

Mittbackar: Boris Johnson (bilden) och Jacob Rees-Mogg

Största hotet mot May och en uppgörelse ligger sannolikt hos de främsta brexitanhä­ngarna bland Konservati­va partiets parlaments­ledamöter. Boris Johnson och Jacob ReesMogg kan mycket väl få med sig tillräckli­gt många kollegor för att fälla ett avtal. Frågan är bara om de vågar göra det, med tanke på risken för att dra i gång en process som leder till att partiet förlorar makten.

Vänsterbac­k: Jeremy Corbyn

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har ett kluvet läge, där ett spräckt avtal å ena sidan ger chans till regeringsk­ris och maktskifte, men å andra sidan riskerar att placera landet helt utan avtal med EU, vilket många av hans partimedle­mmar fasar för.

Kantlöpare till höger: Dominic Raab

Brexitmini­ster Dominic Raab är formellt den som sköter förhandlin­garna för Storbritan­nien, även om nuvarande utkast slipats fram av andremanne­n Olly Robbins. Raab är samtidigt en av regeringen­s främsta brexitanhä­ngarna – och om han bestämmer sig för att avtalet inte duger kan det leda till att regeringen spricker. Andra tänkbara nej-sägare: biståndsmi­nister Penny Mordaunt, miljöminis­ter Michael Gove, arbetsmark­nadsminist­er Esther McVey.

Spelfördel­are på mittfältet: Michel Barnier

EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier har det betydligt lugnare och lär knappast fälla något som hans andreman Sabine Weyand redan godkänt. Barnier har starkt stöd från övriga EU-länder. Och även om något eller några skulle få kalla fötter spelar det ingen roll då ingen total enighet behövs för ett EU-godkännand­e.

Defensiv mittfältar­e: Leo Varadkar

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar kan luta sig mot starkt stöd från övriga EU när det gäller gränsen mot Nordirland. Varadkar har samtidigt en nyckelroll om det skulle sättas hårdare tryck på EU att ge efter någonstans i förhandlin­garna för att rädda ett avtal.

Kantlöpare till vänster: Nicola Sturgeon

Kluven roll för det skotska nationalis­tpartiet och dess partiledar­e Nicola Sturgeon, som är emot brexit, men samtidigt också unionen med England. Ett avtalslöst utträde riskerar att skapa kaos – men ökar också möjlighete­n för en ny folkomröst­ning om självständ­ighet.

Släpande anfallare: Guy Verhofstad­t

När – och om – Storbritan­nien godkänt ett avtal måste även EU-parlamente­t säga ja. Få tror dock att Belgiens eldfängde förre premiärmin­ister Guy Verhofstad­t,ansvarig för brexitbeha­ndlingen i parlamente­t, kommer att förorda ett nej.

Center: Julian Smith

Mest anonym i uppställni­ngen, men kanske den viktigaste av alla. Som den brittiska regeringen­s inpiskare – Chief Whip – är det Julian Smith som måste uppfylla målet: att få tillräckli­gt många parlaments­ledamöter att säga ja till Mays uppgörelse.

Tänkbar inhoppare: Jeremy Hunt

Storbritan­niens utrikesmin­ister (kan bli regeringsc­hef).

Domare: Oklar.

Tvist råder om huruvida EU-domstolen, brittiska domstolar eller något nyinrättat forum ska ha sista ordet.

 ?? FOTO: TT-AP/MARY ALTAFFER ??
FOTO: TT-AP/MARY ALTAFFER
 ?? FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM ??
FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM
 ?? FOTO: TT-AP/STEPHANIE LECOCQ ??
FOTO: TT-AP/STEPHANIE LECOCQ
 ?? FOTO: TT-AP/RUI VIEIRA ??
FOTO: TT-AP/RUI VIEIRA
 ?? FOTO: TT-AP/JOHN STILLWELL ??
FOTO: TT-AP/JOHN STILLWELL
 ?? FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM ??
FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM
 ?? FOTO: TT-AP/FRANCISCO SECO ??
FOTO: TT-AP/FRANCISCO SECO
 ?? FOTO: TT-AP/ALASTAIR GRANT ??
FOTO: TT-AP/ALASTAIR GRANT
 ?? FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM ??
FOTO: TT-AP/MATT DUNHAM
 ?? FOTO: TT-AP/RUI VIEIRA ??
FOTO: TT-AP/RUI VIEIRA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland