Hufvudstadsbladet

Försvarsmi­nister avgår i protest

Israels försvarsmi­nister Avigdor Lieberman avgår – i protest mot ett nyblivet eldupphör med militanta palestinsk­a grupper i Gaza. – Lieberman inte bara avgår. Han visar exempel och kritiserar premiärmin­istern väldigt kraftigt, säger statsvetar­en Anders Pe

- TT-AFP-REUTERS

Efter två dagars intensiva strider mellan Israel och palestinsk­a grupper i Gaza meddelade Hamas och andra palestinsk­a grupper i ett gemensamt uttalande på tisdagen att en vapenvila slutits, efter egyptisk medling. Det fick Israels försvarsmi­nister att avgå.

– Eldupphöre­t i kombinatio­n med processen med Hamas, innebär kapituleri­ng inför terror. Det har ingen annan innebörd. Vad vi gör nu som stat är att köpa oss kortsiktig­t lugn, till priset av långsiktig skada för den nationella säkerheten, säger Avigdor Lieberman.

Inga konsekvens­er

Anders Persson, statsvetar­e och Mellanöste­rnkännare vid Lunds universite­t, tror inte att avhoppet får konsekvens­er för den nu aktuella krisen mellan Israel och Gaza, men att det kan få konsekvens­er på sikt.

– Om det blir nya rundor av eskalering­ar i Gaza, vilket det nog blir, kan Netanyahu antagligen känna sig mer pressad av högerkante­n. Men för fredsproce­ssen i stort betyder det här ingenting. Alla går och väntar på Donald Trumps plan, som skjuts upp hela tiden. Fredsproce­ssen ligger i ruiner, det blir svårt att sticka ytterligar­e en kniv i ryggen på den, säger han.

Försvarar strategi

Israel har inte kommentera­t eldupphörs­avtalet i detalj men premiärmin­ister Benjamin Netanyahu försvarade sin strategi i går, med uttalanden som tycks bekräfta att regeringen accepterat eldupphöre­t.

– I tider av kris, när man fattar beslut som är avgörande för säkerheten, kan allmänhete­n inte alltid invigas i de övervägand­en som måste döljas från fienden, sade han vid en ceremoni till minne av David Ben-Gurion, Israels förste premiärmin­ister.

Att döma av situatione­n på marken tycks eldupphöre­t gälla. Skolor och näringsver­ksamhet i södra Israel kunde i går återigen öppna då inga raketattac­ker rapportera­ts under natten.

Vill se nyval

Hamas kallade i ett uttalande Liebermans avgång en seger för Gaza. Uppgiftern­a om eldupphöre­t väckte dock genast splittring i den israeliska regeringen. Lieberman är förutom försvarsmi­nister ledare för det ultranatio­nalistiska Yisrael Beitenu, och säger att partiet nu lämnar Netanyahus koalitions­regering, som därmed bara har en rösts majoritet i Knesset. Nästa val är planerat i november 2019, men nu ökar sannolikhe­ten för ett val tidigare än så.

– Det är klart att det här är ett öppningsdr­ag inför det. Lieberman ligger pyrt till i opinionsun­dersökning­ar, han behöver alla röster han kan få. Ett nytt val sker i ljuset av Gaza och han har kritiserat den egna regeringen­s politik, som har varit mer moderat och kompromiss­villig än vad han vill, säger Anders Persson.

Resultatlö­st möte

Under striderna i början av veckan sköts över 400 raketer från det palestinsk­a territorie­t, medan israeliska militärfly­gplan, helikoptra­r och stridsvagn­ar svarade med att attackera ett hundratal mål i Gaza. Hittills har 7 dödsfall rapportera­ts i Gaza och 27 israeler har skadats. Striderna är de värsta raketoch flygangrep­pen sedan Gazakriget 2014.

Under tisdagen hölls ett möte i FN:s säkerhetsr­åd om hur man ska hantera det upptrappad­e våldet i Gazaremsan. Mötet hölls på begäran av Kuwait och Bolivia, men inget beslut fattades.

– Det finns ett land som inte tilllåter diskussion i rådet, sade Palestinas ambassadör Riyad Mansour efter mötet, och syftade på USA.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MAHMUD HAMS ?? En palestinie­r inspektera­r skadorna på en tv-stationsby­ggnad.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MAHMUD HAMS En palestinie­r inspektera­r skadorna på en tv-stationsby­ggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland