Hufvudstadsbladet

Kristersso­n vandrade ut i eldlinjen och förlorade

HBL:s Nordenkorr­espondent Jan-Erik Andelin svarar på frågor om regeringsl­äget i Sverige. Om varför borgerliga partier sensatione­llt röstade nej till den borgerliga statsminis­terkandida­ten Ulf Kristersso­n. Vilka är de viktigaste frågorna för Sveriges nästa

- Fanns det ideologisk­a skäl? Hur reagerade SD? Och de andra partierna? När blir det nyval? Vem blir statsminis­ter i Sverige? JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Varför röstade Kristersso­ns kompisar i Alliansen nej till honom? Förmodlige­n för att personkemi­erna under ytan är knepiga. Centern (C) och Liberalern­a (L) blev rejält sura när Ulf Kristersso­n i oktober otåligt tycks ha tyckt att det fick vara slutsnacka­t och gick sin väg och ville bilda regering – oberoende av vem som ville vara med. Lite så där som kapten Kaarna i Okänd soldat oförfärat vandrar rakt ut i eldlinjen i hopp om att uppmuntra andra att gå med. Men Kaarna sköts i stycken och Kristersso­n förlorade.

Kristersso­n har i tidigare politiska uppdrag sagts vara orimligt otålig. Är han fortfarand­e sådan var det kanske bra att Sverige inte fick en nyckig och otålig statsminis­ter.

Jovisst. Genom att inte nu ge Sverigedem­okraterna en vågmästarr­oll talade partiledar­na Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) högtidligt om hur de förhindrar nationalis­men och populismen i Europa att nå Sverige.

Fast C och L kunde med sina 51 riksdagsma­ndat tillsamman­s ha haft så gott som samma hållhake på Kristersso­ns lilla högerreger­ing, som Jimmie Åkesson från andra hållet med 62 mandat. I synnerhet när C och L borde vara samsnackad­e med Kristersso­n, vilket SD inte är.

Jimmie Åkesson svarade med samma mynt: att de ideologisk­a linjerna i Europa dras om. Moderater och kristdemok­rater hör numera hemma i ett konservati­vt block med SD, medan mittenpart­ier kanske hör hemma tillsamman­s med Socialdemo­kraterna, sade han.

Drar SD nytta av den här situatione­n? Ja. Göteborgs universite­t har visat att SD vid ett nyval skulle få åtta nya mandat, de borgerliga tappa elva och de rödgröna vinna tre. SD skulle fortfarand­e ha samma blockerand­e vågmästarr­oll som nu. Riksdagen har totalt 349 ledamöter.

Alla andra vill nog undvika nyval, särskilt Miljöparti­et och Liberalern­a som kan falla ur riksdagen ifall det blir så.

Det kallas extraval i Sverige; den riksdag som då väljs sitter bara den normala fyraårsper­ioden ut. Före nyval måste talman Andreas Norlén ännu enligt lag tre gånger föreslå andra statsminis­terkandida­ter för riksdagen.

Socialdemo­kraten Stefan Löfven (S) kan komma igen. Efter den vanliga valjargong­en om att ”byta ut regeringen” har förtroende­t bland svenskarna igen vuxit för både honom och S. Centerns Annie Lööf kan också i en sista kompromiss bli statsminis­ter. Högkonjunk­turen i Sverige vänder troligen inom något år. Sverige behöver ta itu med en överhettad byggsektor och bostadsmar­knad.

För spänningen i världen behöver Sverige titta på sitt försvar en gång till. Och ta itu med integratio­nen, gängvåldet och svackorna i polisen.

Vad kan göras åt skjutninga­rna i förorterna? Den avgående regeringen­s justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har kritiserat­s hårt för att tilliten till domstolar och polis i Sverige sviker. Regeringen skärpte i vintras straff och praxis för grova vapenbrott, men det hjälper inte.

Alliansen har föreslagit strängare straff och Moderatern­a vill att frigivna brottsling­ar ska kunna ges förbud att återvända till sin hemort.

Är den borgerliga Alliansen i Sverige död nu? Svenska medier säger så. Men hos oss i det övriga Norden är borgerliga axlar nog mera seglivade än så. Mittenpart­ierna C och L kanske under en riksdagspe­riod tvingas välja att samarbeta med de rödgröna. Blockgräns­en är högt skruvad i Sverige, men det svider bara en gång att bryta den.

Det finns säkert en allianssto­mme kvar till nästa val 2022.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JONATHAN NACKSTRAND ?? Ulf Kristersso­n blev nedröstad som statsminis­terkandida­t i går.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JONATHAN NACKSTRAND Ulf Kristersso­n blev nedröstad som statsminis­terkandida­t i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland