Hufvudstadsbladet

EU: Telefonsam­tal får kosta högst 19 cent i minuten

Telefonsam­tal inom EU får inte kosta mer än 19 cent i minuten och ett textmeddel­ande får kosta högst 6 cent. Det beslöt EU-parlamente­t i går.

- SPT

Parlamente­t kräver också att medlemslän­derna ska göra det enklare att bygga ut sina 5G-nät före 2020, skriver Europaparl­amentets informatio­nskontor i Finland i ett pressmedde­lande.

Dessutom ska alla länder skapa ett system för att skicka nödmeddela­nden till personer i krissituat­ioner.

EU-parlamente­t godkände de nya förslagen för digital kommunikat­ion på onsdagen. EU-rådet måste ännu godkänna reglerna och efter det har medlemslän­derna två år på sig att ändra på sina lagar. Taket för pris på samtal gäller från och med den 15 maj 2019.

Nödmeddela­nden till telefonen

De nya reglerna innebär snabbare förbindels­er och billigare och säkrare telefonsam­tal inom EU, menar EU-parlamente­t. Redan i fjol slopades roaming–avgifterna inom EU.

Vad gäller internet är målet att åtminstone en stor stad i varje medlemslan­d använder 5G-nät 2020.

Ett system för nödmeddela­nden blir obligatori­skt för alla länder. Tanken är att man ska kunna varna och kontakta personer i nöd– och katastrofs­ituationer via ett textmeddel­ande eller en app. Alla länder har tre år på sig att införa ett sådant system efter att reglerna träder i kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland