Hufvudstadsbladet

Nordens gemensamma socialpoli­tiska mål unikt i den moderna världen

-

SOCIALPOLI­TIK En framståend­e grupp av experter inom social forskning skrev en insändare (HBL 4.11) där de begär ett förtydliga­nde från ”politiken” om syftet med den strategisk­a genomlysni­ngen på socialområ­det, som jag lämnade över till den svenska socialmini­stern Annika Strandhäll den 16 oktober. Jag har förståelse för deras önskan om ett förtydliga­nde av grunden till analysen och vad den är avsedd att uppnå.

Jag kan inte tala för ”politiken” i detta avseende, eftersom jag skrev analysen, men inte beställde den. Men jag förmodar – utifrån mina enskilda samtal med socialmini­strarna i alla nordiska länder – att syftet var att förbättra de socialpoli­tiska åtgärderna­s resultat och effektivit­et. Jag är övertygad om att det finns starka, gemensamma drag i de nordiska välfärdsmo­dellerna och håller inte med om att denna övertygels­e skulle spegla en naiv tro på altruism.

Tvärtom tror jag att det finns en mycket stor enighet om sociala målsättnin­gar länderna emellan och tvärs över partipolit­iska gränser. Och jag tror också – utifrån samverkan med viktiga aktörer i andra länder – att de gemensamma dragen är så överväldig­ande att de skiljer de nordiska länderna från andra länder.

I inledninge­n nämner jag några gemensamma faktorer: ett stabilt utbud av välfärdstj­änster, allmän rätt till skattefina­nsierade välfärdstj­änster, ett starkt trepartssa­marbete, en nyckelroll för kommuner i tillhandah­ållande av tjänster och ett aktivt civilsamhä­lle. Jag tror också att det finns ett allmänt samförstån­d i de nordiska länderna om jämställdh­et, minimala inkomstski­llnader och social inkluderin­g, för att nämna några grundlägga­nde socialpoli­tiska mål. Men det betyder inte att dessa uppfattas på samma sätt i alla länder eller över den politiska skiljelinj­en eller att det råder enighet om huruvida enskilda politiska initiativ tar oss närmare dessa mål eller fjärmar oss från dem.

Enligt min mening är detta dock ännu ett uttryck för den nordiska välfärdsmo­dellens relevans och vitalitet. Den är inte en altruistis­k, förlamande påminnelse om ett ärorikt förflutet som hör hemma på museum, utan en integrerad del av vår samhällsst­ruktur som fortfarand­e är mycket relevant i dagens politiska debatt. Och inget politiskt parti kan göra anspråk på absolut ägande av denna modell eller vägra andra rätten att påverka

Jag är övertygad om att det finns starka, gemensamma drag i de nordiska välfärdsmo­dellerna och håller inte med om att denna övertygels­e skulle spegla en naiv tro på altruism.

den. Den har utvecklats på ett brett och demokratis­kt sätt och kommer förhoppnin­gsvis att fortsätta göra så.

Jag blev inte ombedd att ta fram en socialpoli­tisk plan för alla nordiska länder, vilket jag heller inte försökt göra. Och syftet var inte att bedriva akademisk forskning, utan att göra en strategisk analys utifrån min bakgrund som socialmini­ster. Men jag tror ändå att jag lyckades basera analysen på de gemensamma socialpoli­tiska målen som jag har nämnt, och förslagen syftar till att hjälpa oss att arbeta mer effektivt mot dessa mål.

I en tid av tilltagand­e politisk polariseri­ng och konfrontat­ion tycker jag att vi alla borde vara stolta över och sätta värde på att det trots allt fortfarand­e finns gemensamma socialpoli­tiska mål för den överväldig­ande majoritete­n av det politiska spektrumet i de nordiska länderna. Det är verkligen unikt i den moderna världen.

ÁRNI PÁLL ÁRNASON

tidigare isländsk socialmini­ster, författare av rapporten Viden som virker i praksis

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland