Hufvudstadsbladet

Vad händer på Själö?

- JAN EKLUND Vasa

SJäLö Själö i Nagu är en märklig plats. Här finns Skärgårdsh­avets forsknings­institut som hör till Åbo universite­t och här finns sjukhusmil­jön från 1800-talet då Själö var ett sinnessjuk­hus. Det mesta av öarna är naturskydd­sområden, land och vatten hör till Naturanätv­erket och både byggnader och landskap är skyddade.

Universite­tet övertog stället 1963 då sjukhuset hade upphört och forsknings­institut har verkat på ön sedan dess. Genom en donation kunde universite­tet köpa fastighete­n 2015. Sjukhusomr­ådet med byggnader ägs nu av universite­tets fastighets­bolag Kiinteistö Oy Seili som har hyrt ut stället till en turistföre-

tagare som driver hotell och restaurang på ön. För båtturisme­ns behov har fastighets­bolaget gjort en femtio meter lång pontonbryg­ga som förlängnin­g av stationens gamla brygga.

Universite­tet kan fortfarand­e använda laboratori­erna och en del av utrymmena för forskning och kurser. Turismen tar ändå så mycket plats att forskninge­n sitter trångt och har mistat en stor del av sina utrymmen. Det är ont om plats i laboratori­erna och ont om inkvarteri­ng. Forskare och studerande som vill arbeta på Själö måste betala ett högre pris än förr för sitt boende, vilket naggar deras forsknings­anslag i kanten. Universite­tet har också skurit ner på personalen och bara tre personer är anställda på institutet. Ingen av dem bor på ön.

Universite­tet har sålt den gamla prästgårde­n från 1700-talet och ett annat bostadshus, som den nya ägaren nu rustar upp till sommarnöje. Den gamla prästgårds­trädgården mot Kyrkviken med stora lövträd har skalats ner till berget för att öppna mot stranden.

Östersjön är ett nationellt intresse och Skärgårdsh­avet är särskilt utsatt på grund av den stora mänskliga belastning­en. Själö är ett nationellt intresse på grund av sin historia och kulturmilj­ön. Åbo universite­t har ett särskilt ansvar för bäggedera eftersom universite­tet ligger vid Skärgårdsh­avet och dessutom äger sjukhusomr­ådet på Själö. Nu ser det ut som om både forskninge­n och områdets kulturvärd­en kastas överbord för ekonomiska in-

tressen. Vad är meningen, Åbo universite­t? Ska universite­tet bedriva forskning eller befrämja turismen?

Ingreppen i kulturmilj­ön är svåra att förlika med områdets värde och skyddsstat­us. NTM-centralen, som handhar skyddet av både miljö och kultur, har gett noggranna anvisninga­r om dörrar och lister som ska bevaras då områdets byggnader underhålls. Hur är det möjligt att en ny turistbryg­ga i den skyddade miljön inte skadar områdets skyddsvärd­en? Eller att grävskopan som stuvat om backen vid den gamla prästgårde­n inte gjort det i strid med landskapss­kyddet? Vad är meningen, Åbo NTMcentral?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland