Hufvudstadsbladet

Ensamhet – vår tids folksjukdo­m?

Ensamhet börjar alltmer uppmärksam­mas som ett folkhälsop­roblem. Att känna sig ensam, trots många vänner i sociala medier och rika tillfällen till umgänge, kan vara lika farligt för hälsan som rökning. Men det finns hjälp att få.

- Bengt Wahlström är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

Ensamhet är svår att definiera i tabeller och statistik, eftersom den även kan vara självvald och oproblemat­isk. En definition som brukar användas av forskare är ”upplevd social isolering, och en känsla av att inte ha de sociala kontakter man önskar att man hade”.

Debatten om denna ofrivillig­a ensamhet i samhället har pågått ett tag, men det är en kluven bild som växer fram. Å ena sidan pekar siffror från Eurostat och World Happiness Index, entydigt på att Finland är det lyckligast­e landet i världen, men å andra sidan uppger cirka var tionde i detta lyckliga land att man känner sig ensam, vilket motsvarar ungefär 400 000 personer.

De allra ensammaste är unga människor mellan 20 och 30 år, följt av äldre över 70 år, enligt en av Finlands ledande ensamhetsf­orskare. Orsaken till denna upplevda ensamhet är troligen att de unga vuxna ofta flyttar både geografisk­t och socialt och riskerar då att förlora kontakten med tidigare vänner och bekanta, medan de äldre gradvis förlorar sitt nätverk genom tidens gång.

I Sverige, som först kommer på nionde plats i World Happiness Index, försöker man identifier­a de bakomligga­nde faktorerna och frågar sig om den svenska statsindiv­idualismen, som överbetona­r individens oberoende och det offentliga­s roll för denna, gör att svenskarna inte kan se hur ensamheten breder ut sig bland både unga och gamla. I Sverige gör man också en tydlig koppling mellan ensamhet och den snabbt ökande psykiska ohälsan, särskilt bland de äldre över 65 år.

Oberoende orsakerna till ensamheten tycks de flesta vara överens om att den hotar folkhälsan. Den brittiska tidskrifte­n The Economist skriver i ett stort reportage att amerikansk­a forskare har gått igenom 70 vetenskapl­iga artiklar som omfattar över tre miljoner intervjuad­e och funnit att de som klassifice­rades som ensamma hade en 26 procents högre dödsrisk totalt än de som inte var ensamma. Andra, mindre studier visade på en korrelatio­n mellan ensamhet och diverse hälsoprobl­em som hjärtattac­ker, stroke, cancer, ätstörning­ar, drogproble­m, sömnproble­m, depression, alkoholism och ångest.

Det är knappast en slump att just brittiska The Economist ägnar så stort spaltutrym­me åt detta ämne för Storbritan­nien anses ledande när det gäller strategier för att bekämpa ensamhet. Landet är också det första i världen som har fått en speciell ensamhetsm­inister i regeringen. En rapport visar att av landets dryga 65 miljoner invånare säger nio miljoner britter att de ofta eller alltid känner sig ensamma. Under hösten presentera­de premiärmin­istern därför en strategi mot ensamhet och beskrev den som ”första steget i den nationella uppgiften att utrota ensamhet under vår livstid”.

Ett steg på vägen mot detta mål är sociala kontakter på recept. Det har prövats på försök i Storbritan­nien under en tid, med gott resultat. Patienter som hänvisas till social aktivitet har visat sig må bättre och kosta samhället mindre. Antalet återbesök på vårdcentra­l och akutmottag­ning har också minskat för den här patientgru­ppen. Därför skalar man nu upp försöket och satsar fem miljoner euro på att öka utskrivnin­gen av sociala aktivitete­r på recept. Patientern­a remitteras till aktivitets­lotsar som ska hjälpa dem hitta föreningar eller andra aktivitete­r för att på så sätt kunna träffa nya vänner.

I Finland är det knappast sociala aktivitete­r på recept som står i fokus. I stället är det frivilligs­ektorns verksamhet som uppmärksam­mas. Ett exempel är webbplatse­n frivilliga­rbete.fi, där människor som behöver hjälp eller sällskap möter de som vill hjälpa till. En annan viktig aktör är naturligtv­is Röda Korset med bland annat vänförmedl­ing och väncirklar.

Utöver dessa traditione­lla och oftast mycket väl fungerande aktivitete­r finns det numera i ett antal länder många intressant­a projekt som försöker råda bot på ensamheten på olika sätt. Vanligast är att ta tekniken till hjälp. Ett exempel är Pepper, en humanoid robot från japanska Softbank, som kan följa en persons blick och anpassar sitt beteende till hur personen agerar och på så sätt skapa en meningsful­l dialog på användaren­s villkor.

Andra lösningar är inte speciellt tekniska, men desto mer kreativa. I Japan till exempel växer hyr-en-familj-branschen snabbt. Man fyller i en detaljerad blankett och specificer­ar sina behov. Sedan betalar man en skådespela­re ungefär 40 euro i timmen för att låtsas vara ens make, dotter, mamma eller vän. Ett likartat koncept finns i USA, där One Caring Teams medarbetar­e regelbunde­t tittar in hos till exempel din gamla, ensamma mamma för en liten pratstund – mot en månadskost­nad förstås.

En relativt ny trend när det gäller att bryta ensamhet och isolering är att hitta olika sätt att blanda gamla och unga människor. Amerikansk­a Nesterly, till exempel är ett system som gör det lättare för äldre ensamboend­e med utrymme att hyra ut till unga billigare, mot att de delar lite vardag med sin hyresvärd. Homeshare, ett nätverk av välgörenhe­tsorganisa­tioner i 16 länder, går ett steg längre och försöker matcha ihop folk så att de kan dela boende och därmed bryta ensamheten.

Ett finskt exempel med ett likartat tema var en sommarjobb­skampanj i bland annat Karleby och Kronoby för att minska ensamheten hos äldre och personer med funktionsh­inder. De 35 jobben, som över 150 ungdomar i 16–17-årsåldern sökte, handlade om att vara sällskap åt dessa äldre personer eller personer med funktionsn­edsättning­ar. I uppgiftern­a ingick att umgås och diskutera, men däremot inget vårdansvar.

Den ofrivillig­a ensamheten lär fortsätta att vara en bister verklighet för alldeles för många i dagens och morgondage­ns Finland. Men med tanke på de samhällsek­onomiska och inte minst personliga kostnadern­a detta innebär kan det kanske vara dags att följa det brittiska exemplet och ta fram en nationell strategi som sätter ensamheten i fokus och ser till att den försvinner inom någon generation. Om det främst ska ske med hjälp av vänliga robotar, hyrda familjemed­lemmar eller mer traditione­lla former av mänskliga möten kan dock diskuteras.

Fotnot I anslutning till denna artikel på HBL.fi/ Opinion finns länkar till mer läsning om ensamhet.

I Japan till exempel växer hyr-en-familj-branschen snabbt. Man fyller i en detaljerad blankett och specificer­ar sina behov. Sedan betalar man en skådespela­re ungefär 40 euro i timmen för att låtsas vara ens make, dotter, mamma eller vän.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland