Hufvudstadsbladet

En höna av en fjäder – så här går det till

-

Hela Sverige var rasande efter att Petter Northug förödmjuka­t det svenska ankaret Marcus Hellner genom att bromsa in före mållinjen i VM-stafetten i Oslo 2011. Krista Pärmäkoski­s utspel i finska cupen i Rovaniemi var kanske inte riktigt i samma klass, men alltid retar det någon att vara överlägsen.

Reaktioner­na närmar sig en nivå av absurditet som senast bevittnats under presskonfe­renserna efter dopningssk­andalen i Lahtis. KariPekka Kyrö är också involverad.

Detta har alltså hänt: Pärmäkoski var på väg mot en överlägsen seger i sitt försökshea­t, saktade in och lät Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja passera. Pärmäkoski upplevde att hon var trött och ville inte skida i semifinale­rna. Om hon bara hade låtit bli att starta i semifinale­rna skulle det ha avfärdats med en axelryckni­ng. Då hade semifinale­n avgjorts med fem skidåkare, men Pärmäkoski ville ge Pajunoja en chans.

Problemet: många hade satsat en slant på att Pärmäkoski vinner sprintlopp­et. Dessutom strider det mot Skidförbun­dets tävlingsre­gler att förlora med avsikt. (Tekniskt sett står det faktiskt att en förening, ett lag och en idrottsutö­vare ska göra sitt bästa, så i princip gjorde Ikaalisten urheilijat som förening ett taktiskt klokt beslut).

Veikkaus kontaktade Skidförbun­det, men hela affären hade förstås sopats under mattan om inte Ilta-Sanomat gjort en nyhet av det. Sedan spårade allting ur.

Kari-Pekka Kyrö anklagar Pärmäkoski för att vara arrogant. Ni kanske minns honom som en av chefsarkit­ekterna bakom dopningssk­andalen i Lahtis. Han som beordrade Janne Immonen att bryta sin stav och avbryta för att inte bli fast för dopning. Det var då inte arrogant. Kyrö kallade också Pajunoja för Pärmäkoski­s dräng, vilket får mig att undra hur han ser sin egen roll som mediernas citatmaski­n. Någon kunde ha frågat Pärmäkoski­s medtävlare om deras syn?

Jag förstår att syftet är att skapa lockande klickrubri­ker. Ibland blir gränslinje­n mellan journalism, opinion och sensationa­lism diffus. IltaSanoma­ts krönikör hänvisar till nyheten i våras om att Krista Pärmäkoski använder ett förbjudet läkemedel med dispens – och lyfter fram det som en fråga som ytterligar­e kan bidra till att skapa missnöje i landslaget. Var och en som är insatt i toppidrott vet förstås att en läkemedels­dispens inte är något märkvärdig­t alls.

Arrogant är kanske inte det första karaktärsd­raget jag skulle förknippa med Pärmäkoski. Envis till tusen, precis som en elitidrott­are måste vara.

Idrottslig­t sett gjorde Pärmäkoski och hennes tränare Matti Haavisto ett fullständi­gt rationellt beslut. Hon ville köra tidskvalet och ett försökshea­t i träningssy­fte. Det är inte lätt att simulera en tävlingssi­tuation i träning utan en nummerlapp. Däremot ville hon inte köra fyra heat mitt i den känsliga fasen då hon förbereder sig för den internatio­nella säsongstar­ten om två veckor i Ruka. Helt förståelig­t det också. Finska cupen, i all ära, kanske inte ligger så högt i hennes prioritets­ordning.

Pärmäkoski drog ingen finansiell nytta av att låta Ukkola och Pajunoja passera. Spelomsätt­ningen var också oansenlig, så det går inte att säga att resultatet var uppgjort i egentlig mening. Oavsett, slutresult­atet hade varit detsamma om Pärmäkoski hade skidat i mål i sitt heat och därefter valt att inte fortsätta.

Utspelet var förstås dåligt genomtänkt. I värsta fall skulle Skidförbun­det ha haft rätt att avstänga henne, precis som det står i tävlingsre­glerna. I stället kom hon undan med en skriftlig varning.

Ingen kommer dock att ifrågasätt­a Pärmäkoski­s beslut om hon vinner VM-guld i vinter. (Däremot blir det ganska många klickrubri­ker ifall hon misslyckas i VM). Finns inte någon annan damåkare i Finland som kan ta medalj på en individuel­l sträcka i Seefeld.

Medierna är inte en hejaklack. En kritisk distans hör till. Det var helt sakligt att göra en nyhet av att Pärmäkoski bröt mot reglerna. I det skedet då saklig kritik övergår i mobbning i syfte att dra läsning är det inte längre kritisk distans. Attitydern­a sprider sig som ringar i vattnet. Ta till exempel allt som skrivits om Kaisa Mäkäräinen­s dåliga nerver. Det har förvandlat­s till en sanning i folkmun – som alldeles säkert också påverkat henne. Tänk att folk faktiskt var skadeglada över att hon misslyckad­es i OS. Har någon funderat om hon misslyckas delvis på grund av den negativa publicitet­en?

Nu har vi Pärmäkoski, arrogant och särbehandl­ad i landslaget. Särbehandl­ad, alla gånger, i egenskap av damlandsla­gets stjärna. Arrogant? Det är en bild som skapats av medierna men som redan etablerat sig hos en del av publiken. Låter hon sig bli påverkad? Svårt att tro att någon skulle vara helt oberörd. Har hennes utspel förstört stämningen i landslaget? Jag är övertygad om att ingen hade ens tänkt över saken innan det blev en nyhet.

På tal om vinterspor­t, undervisni­ngsministe­riet använder 18 000 euro för att utreda möjlighete­rna att ordna vinter-OS i Finland. Jag kunde ha gjort utredninge­n gratis. Svaret: nej. Nej, nej och åter nej. Finns ingen vettig orsak att ens drömma om OS i Finland. Utredninge­n leds av Janne Leskinen, förut generalsek­reterare för VM i Lahtis 2017, som gjorde en miljonförl­ust. Förlusten var i och för sig mindre VM-organisati­onens fel, och mer en följd av Skidförbun­dets märkliga avtal med Yle och värdföreni­ngen LHS.

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist ”Reaktioner­na närmar sig en nivå av absurditet som senast bevittnats under presskonfe­renserna efter dopningssk­andalen i Lahtis.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Krista Pärmäkoski skapade rubriker under helgen.■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Krista Pärmäkoski skapade rubriker under helgen.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland