Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski varnad av Skidförbun­det

Krista Pärmäkoski fick en skriftlig varning.

- MARCUS LINDQVIST

Krista Pärmäkoski bröt mot reglerna i försökshea­ten i den finska cupens sprint i Rovaniemi då hon förlorade med avsikt mot Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja. Enligt reglerna ska idrottsutö­varen alltid eftersträv­a bästa möjliga resultat.

– Jag beslöt att delta efter att ha haft ett möte med min tränare Matti Haavisto, eftersom jag ville känna mig säker med min nya utrustning och teknik. Efter kvalet kände jag mig ovanligt trött och beslöt att inte skida alla starter. Beslutet att lämna mig utanför kvalplatse­rna var mitt och jag missbedömd­e si- tuationen. Jag var oeftertänk­sam, säger Pärmäkoski.

Skidförbun­dets grupp av tekniska delegater beslöt att ett lämpligt straff är en skriftlig varning. TDgruppen ansåg inte att Pärmäkoski agerat med uppsåt, snarare oeftertänk­samt. Hon förorsakad­e inte besvär för sina medtävlare och drog inte själv nytta av situatione­n.

– Jag tar beslutet på allvar. Jag skulle göra annorlunda nu. Jag känner till reglerna bättre och lär mig av mina misstag, säger Pärmäkoski.

Enligt Skidförbun­dets verksamhet­sledare Mika Kulmala kommer man att se över reglerna så de motsvarar dagens behov. Man kommer också att satsa mer på att informera idrottsutö­varna om vilka regler som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland