Hufvudstadsbladet

Drömmål förstörde VM-premiären – ödesmatch väntar

Ett distanssko­tt i krysset ledde till att Finlands U17-landslag förlorade VM-premiären mot Nya Zeeland med uddamålet. – Det känns tomt, säger målvakten Anna Koivunen, som gjorde en jättematch.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Finlands U17-flickor har gått från klarhet till klarhet i år – men i den första VM-matchen i Uruguay stoppade en vit vägg framfarten. Det var besvikna miner och darrande läppar efter 0–1 mot Nya Zeeland.

– Det här är en stor besvikelse. Vi var ute efter tre poäng och var helt övertygade om att det skulle gå vägen. Det var ganska tyst i omklädning­srummet efter matchen, säger Anna Koivunen till SPT.

Att Finland hade ett 70-procentigt bollinneha­v i matchen men förlorade skotten på mål med 2–6 var talande. Finland passade och passade, men kom ingen vart.

Matchen började ändå lovande. Finland trummade på och Nya Zeeland var tillbakapr­essat. Men då de vitklädda märkte att Finland vägrade kompromiss­a med de korta passningar­na i försvaret ökade de presssen och tog över matchbilde­n. Minut för minut.

Med 24 minuter på klockan tvingades Koivunen göra en jätteräddn­ing på ett distanssko­tt. Knappa 20 minuter senare tvingades hon till slut kapitulera efter att Kelli Brown fått till en fullständi­g drömträff från distans. Koivunen fick en hand på bollen – men kunde inte parera skottet som seglade in i krysset.

– Det såg kanske ut som ett otagbart skott, men det kändes inte så. Jag fick handen på bollen och trodde att jag räddat – men då jag såg mig om låg bollen i nätet, säger Koivunen.

Stångade huvudet mot väggen

Bakslaget betydde en till uppförsbac­ke för ett juniorland­slag som presterar bäst i lite motvind.

Men den här gången lyckades flickorna inte resa sig. Nya Zeeland hade full koll i defensiven och gjorde livet surt för de finländska anfallarna. Annika Huhta var närmast att kvittera. Med kvarten kvar att spela fick hon ett fritt skottläge i straffområ­de

Det såg kanske ut som ett otagbart skott, men det kändes inte så. Anna Koivunen

– men avslutet misslyckad­es.

Nya Zeeland var betydligt närmare 2–0. Utan några superba ingripande­n av Koivunen hade slutsiffro­rna blivit betydligt fulare för Finlands del.

– Jag är nöjd med min insats i matchen, men visst grämer det insläppta målet … säger Koivunen.

Ghana väntar

Det positiva i kråksången är att situatione­n är bekant för Finland. I EM i våras förlorade Finland också den första matchen – och turneringe­n utvecklade­s till en succé. Nu får chefsträna­ren Marko Saloranta göra sitt bästa för att klura ut en vägvinnand­e strategi. Han var inte nöjd med insatsen på tisdagskvä­llen.

– Det var inte vår bästa match och det är svårt att peka ut vad det berodde på. Vi fick ingen rytm i anfallsspe­let.

Finland fortsätter turneringe­n med att möta Ghana på fredag klockan 21. Innan turneringe­n sade Saloranta att Ghana antagligen är det tuffaste motståndet i gruppen – och resultaten i premiärgån­gen pekar på att han har rätt. Landet imponerade genom att vinna över Uruguay med hela 5–0.

En sak är ändå säker: man ska aldrig räkna bort det här finländska landslaget, som dribblade sig ur flera kniviga situatione­r i EM.

– Vi går in med inställnin­gen att vi ska vinna matchen. Det är totalt onödigt att tänka på förlusten – allt är fortfarand­e öppet, säger Koivunen.

?? NIIRANEN/LEHTIKUVA
NIIRANEN/LEHTIKUVA FOTO: HS / JUHANI Inbytte Jenni Kantanen hade ett skapligt läge i andra halvlek – men hon fick inte i väg ett ordentligt avslut i den röriga situatione­n.