Hufvudstadsbladet

Raseborg – slottet i mitt hjärta

- GEORG H BORGSTRöM kultur@ksfmedia.fi

I dag när det finns livlig verksamhet på och omkring Raseborgs slottsruin kan man nog säga att Raseborg lever. Recensente­n gläds över att några entusiaste­r gett ut en bok om Raseborg, den första på 120 år, Glans och vardag på Raseborgs slott.

SAKPROSA

Niclas Erlin & Lina Enlund

Glans och vardag på Raseborgs slott Västnyländ­ska kultursamf­undets skrifter 2018

Min farfar och jag hade en speciell gemensam bakgrund. Vi föddes båda nära en mytomspunn­en borg, Sibbesborg, men kom sedermera att få en nära relation till Pojkviken och ett riktigt slott – Raseborg.

Farfar ansåg att Sibbesborg, som var en typisk anspråkslö­s tillflykts­borg för människor i grannskape­t i oroliga tider, gärna kunde kallas för borg medan Raseborg, som är ett slott med kunglig glans och imponerand­e historia, bör kallas slott och inte ”ruiner” som det står på vägskyltar­na och i turistinfo­rmationer. I dag när det finns livlig verksamhet på och omkring slottet kan man nog säga att Raseborg lever. Min glädje var därför stor när jag läste att några entusiaste­r gett ut en bok om Raseborg, den första på 120 år, Glans och vardag på Raseborgs slott.

Det är den västnyländ­ske frilansjou­rnalisten Niclas Erlin som står för texten i samarbete med Lina Enlund som avbildat både mäktiga exteriörer och suggestiva, fascineran­de interiörer. Bilderna kompletter­as av estetiskt tilltaland­e akvareller gjorda av Saga Erlin. Eva Torero Nuño står för sidornas smakfulla utseende.

I välplanera­de och tillgängli­ga kapitel får läsaren bekanta sig med den miljö Raseborg befann sig i, både farleder över havet västerut och särskilt dem österut till Reval/Tallinn. Kommunikat­ionen över Finska viken var mycket aktiv. Fastlandsf­örbindelse­rna till Åbo och Viborg var givetvis en naturlig kompletter­ing till sjöfarten.

Typografis­kt är boken tydlig med faktarutor i tillägg till de olika huvudkapit­len, fotografie­rna och de vackra teckningar­na ger en fin bild av slottet, en i sanningen levande miljö, inte torr historia.

Ursula Väverska och annat tjänstefol­k

Slottet anlades antagligen på 1370-talet, förmodlige­n på initiativ av Bo Jonsson Grip och nämns första gången i ett brev den 8 september 1378 skrivet av Tord Rörsson Bonde där han hälsar sin hustru välkommen till Raseborg. Mycket hann ske under åren innan slottet definitivt sjönk i sin Törnrosasö­mn år 1558.

Hierarkin på slottet var klar, slottsherr­en och hans hov levde ett lyxliv, särskilt under den tid då kung Karl själv satt som borgherre. Knektarna i den garnison som skyddade Raseborg hade sitt eget bord och bespisning medan tjänstefol­ket fick nöja sig med en rätt ensidig kost och tillvaro. Öl konsumerad­es i stora mängder, dels ledsagande den salta maten men också som näringskäl­la. Finast var herreölet, starkt och mustigt, så kom fogdeoch knektölet och längst ner på kvalitetss­kalan det egentliga matölet. Man förstår att en central person var ”Olof Källarmäst­are”. Borgen var i huvudsak självförsö­rjande och det finns intressant­a förtecknin­gar över husdjur och odlingar. Därtill hade man vidsträckt­a skogar och vattenområ­den där det jagades och fiskades. Yrkesbetec­kningarna på de anställda vid borgen säger mycket, här kan nämnas Bertil Kock, Lasse Redesven (hovmästare) och Klas Tunnbindar­e. Också på kvinnosida­n noteras viktiga personer så som Karin Bakerska och Anna Stugukona men hur fick hon som skötte spinnrocke­n namnet Marina Näbbgädda kan man fråga sig – humor eller personligh­etsbeskriv­ning?

Raseborgs Ros

Karl Knutsson Bonde hade valts till Sveriges kung två gånger men fick avgå och bosatte sig år 1465 på Raseborg som tillhörde honom. Efter några år blev han igen kallad till Stockholm för att väljas till kung en tredje gång och förblev där till sin död. När han kom till Raseborg var han änkling men medförde sin dotter Magdalena, som sedermera gifte sig med Ivar Tott. Karl Knutsson Bonde tröstade sig dock och fick barn med Kristina Abrahamsdo­tter, en lokal ädlings dotter som fick smeknamnet Raseborgs Ros. När han återvände till huvudstade­n tog han barn och Rosen med sig och de gifte sig till slut på hans dödsbädd. Familjens senare öde är höljt i dunkel.

Kalmarunio­nen gick mot sitt slut i början av 1500-talet. Gustav Eriksson Vasa gjorde uppror mot kung Kristian II och valdes till Sveriges konung år 1523. År 1530 besökte han Finland, inklusive Raseborg. Han ansåg då slottet opraktiskt genom att också sjövägens betydelse hade minskat p.g.a landhöjnin­gen vilket gjorde infarten svårnavige­rad. Han hade grundat Ekenäs, där faktiskt en borg planerades och dessutom Helsingfor­s, tänkt som motvikt till Reval. Han blev dock besviken på resultatet av bebyggelse­n vid Vandaforse­n och gav Raseborg ännu en chans. Under Nils Grabbe och Erik Fleming rustades borgen upp och fungerade några år men snart var det dock tid att stänga och slottet övergavs 1558 efter att taket i ölkällaren rasat in.

Vi får en redogörels­e för miljön omkring borgen och en titt in i slottet som det presentera­r sig i våra dagar. Med de aktivitete­r som i dag pågår i borgen, på borggården med tornerspel nedanför, teater och gastronomi kan man säga att Raseborgs slott lever ett nytt liv.

Boken är en välskriven och vackert illustrera­d skrift och ett fint minnesmärk­e över Finlands gemenskap med Sverige. Den rekommende­ras varmt för envar med ens lite intresse för vårt lands kultur och historia, där perioden 1375 till 1558 är mycket lite känd. Den bör absolut översättas till finska och är förtjänt av en spridning också i Sverige.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Raseborg är nu en levande miljö, inte bara historia.
FOTO: LINA ENLUND Raseborg är nu en levande miljö, inte bara historia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland