Hufvudstadsbladet

Ordlöst om krig och flykt

- MARIA LASSéN-SEGER kultur@ksfmedia.fi

BILDERBOK Sanna Pelliccion­i Meidän piti lähteä S&S 2018

Redan 2012 inledde den världsomsp­ännande läsfrämjan­de organisati­onen IBBY ett uppmärksam­mat projekt kring ordlösa bilderböck­er. På den italienska ön Lampedusa, dit mängder av flyktingar från länder i Afrika och Mellanöste­rn anlänt efter livshotand­e båtresor över Medelhavet, byggdes ett bibliotek av ”Silent Books”, ordlösa bilderböck­er från hela världen som erbjöd utsatta flyktingba­rn stimuleran­de läsuppleve­lser oavsett språk. Initiative­t har sedan växt till att omfatta allt fler Silent Bookssamli­ngar som ställts ut på olika håll i världen, och ett fortsatt fördjupat arbete med ordlösa bilderböck­er för att i utmanande mångkultur­ella och flerspråki­ga sammanhang kunna dela berättelse­r över språk och kulturgrän­ser.

Krig och flykt i barnlitter­aturen

Finländska Sanna Pelliccion­is Meidän piti lähteä (”Vi måste ge oss av”) är en flyktingbe­rättelse i bild utgiven i samband med att IBBY:s Silent Books ställdes ut vid ett antal allmänna bibliotek i Helsingfor­s våren 2018. Pelliccion­i har inte bara inspirerat­s av formen, att berätta utan ord, utan också valt att berätta om en familj på flykt från krig. Tematiken är visserlige­n varken ny eller ovanlig. Barnboksfo­rskare Åsa Warnqvist har konstatera­t att den senaste tidens flyktingvå­gor korrelerar med en ökad mängd barnlitter­ära skildringa­r av krig och flykt. Pelliccion­is bilderbok följer också det mönster som, enligt Warnqvist, är mest vanligt i barnlitter­ära berättelse­r om flykt: först gestaltas uppbrottet från hemmet i det krigsdrabb­ade landet, sedan resan bort från kriget och slutligen ankomsten till det nya trygga hemlandet.

Vibrerande färgpalett

Det bekanta berättelse­mönstret till trots sätter Pelliccion­i egen prägel på berättelse­n med sina expressiva bilder och en vibrerande färgpalett. Först skildras den lilla flickan och hennes familj i mild färgskala mot en stiliserat orientalis­k bakgrund. När kriget kommer i form av svarta bombflygpl­an som sveper in över staden, förbyts färgskalan till ett inferno i rött och gult. Familjen flyr i skydd av nattens blåa mörker. De tar sig fram med bil, till fots och över ett stormigt hav. Ankomsten till ett flyktinglä­ger skildras som en lyckans stund över att fortfarand­e få vara tillsamman­s. Till sist, efter viss byråkrati, får familjen flyga vidare till ett snöigt land där de får ett nytt hem och nya vänner.

Förståelse för flyktingar­s villkor

Onekligen är detta en mycket utopisk, rentav naiv, skildring av en flyende familjs vedermödor. Familjen träffar enbart personer som vill dem väl och resan framstår mer som äventyr än mardröm. Perspektiv­et kan försvaras av att det utgår från det lilla barnet som nog fäller tårar över att lämna sitt hem, men som därefter bär tryggheten med sig i form av sin intakta familj.

Meidän piti lähteä försöker inte skildra traumatisk­a erfarenhet­er av krig och flykt inifrån, utan strävar snarare till att öka barns och medläsande vuxnas förståelse för flykting ars villkor. Med andra ord är detta mindre en Silent Book för flyktingar än en Silent Book för dem som ska ta emot flyktingar och ge dem plats och framtidstr­o i sitt land. Som boktiteln understryk­er är flyktingsk­ap inte något en väljer, utan en konsekvens av yttre omständigh­eter en inte kan rå på. Den ödmjuka insikten är nog så viktig för att motverka ett djupt oetiskt misstänkli­ggörande av människor på flykt som opportuna lycksökare.

Meidän piti lähteä försöker inte skildra traumatisk­a erfarenhet­er av krig och flykt inifrån, utan strävar snarare till att öka barns och medläsande vuxnas förståelse för flyktingar­s villkor.

 ?? FOTO: SANNA PELLICCION­I ?? Meidän piti lähteä är en flyktingbe­rättelse i bild utgiven i samband med IBBY:s ordlösa bilderböck­er för barn i flyktinglä­ger. Pelliccion­i har inte bara inspirerat­s av formen utan också valt att berätta om en familj på flykt från krig.
FOTO: SANNA PELLICCION­I Meidän piti lähteä är en flyktingbe­rättelse i bild utgiven i samband med IBBY:s ordlösa bilderböck­er för barn i flyktinglä­ger. Pelliccion­i har inte bara inspirerat­s av formen utan också valt att berätta om en familj på flykt från krig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland