Hufvudstadsbladet

Låt soppan värma mage och händer

Kalla händer älskar varm soppa. Den passar bra i gråa november, är enkel att göra och du får dessutom en chans att bli av med resterna i kylen.

-

Äntligen har säsongen för soppa börjat. Det är fantastisk mat som passar både som lunch och middag – och den går nästan att laga på en spik. Olika rester, typ en halv paprika, en bit korv eller några halvskrump­na palsternac­kor som ligger och skramlar i kylskåpet, passar ypperligt som ingrediens­er.

Vissa vill ha soppan tjock, nästan som en gryta, medan andra gillar den mer utspädd. Tillsätt extra buljong för en tunnare och grädde för en tjockare soppa. Eller häll i lite kall mjölk och den blir ätfärdig direkt – vi har alla bränt oss på het soppa någon gång.

Olika toppning

För att göra soppan extra festlig kan man servera olika toppningar i små skålar bredvid. Krutonger eller tortillach­ips om du vill ha crunch. Örter och riven eller smulad ost sätter smak på en mild soppa. Knaperstek­t bacon eller chorizo är trevliga smaksättar­e som ger mer umami. Hackade nötter eller frön gör soppan både god och vacker. En klick crème fraiche gör den mer mättande. Ett annat tips är att låta lite pasta, linser eller bönor vara med i slutet av kokningen, så blir soppan mer robust.

Bröd och röror

Man kan också servera smördegsst­änger som tillbehör. Det är gott att skära snitt i en baguette, som man fyller med vitlökssmö­r och sedan strör lite ost över. Gratinera i ugnen och vips så har du ett härligt vitlöksbrö­d som gör soppmiddag­en till en festlig måltid. Bröd med röror som hummus, pesto eller smaksatt färskost passar också fint till soppan.

Allra godast blir soppan på hemkokt buljong eller fond. Tänk på att vissa buljongtär­ningar man köper är ganska salta, så glöm inte att smaka av innan du tillsätter salt.

Snabblagad gulaschsop­pa

Till 4 portioner, 40 minuter

500 g nötfärs 2 msk smör 2 gula lökar 2 vitlökskly­ftor 1 röd chilipeppa­r 3/4 dl tomatpuré 1 msk paprikapul­ver 2 palsternac­kor 4 potatisar 1 l vatten 2 köttbuljon­gtärningar 1/2 msk kumminfrön 1 lagerblad 1 röd paprika salt, peppar

Servering:

2 dl crème fraiche 2 msk hackad persilja

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Skala palsternac­kor och potatis och skär i bitar. Kärna ur och dela paprikan i bitar.

Fräs färsen smulig i smör i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapul­ver och fräs ett par minuter. Lägg i palsternac­ka, potatis, vatten, buljongtär­ningar, kumminfrön och lagerblad. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter.

Lägg i paprikan och koka ytterligar­e 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera soppan med persilja och crème fraiche.

 ??  ??
 ??  ?? En soppa på rester som korv, grönsaker och pasta blir man både mätt och varm av.
En soppa på rester som korv, grönsaker och pasta blir man både mätt och varm av.
 ??  ?? Den rostade smaken av paprika sätter både smak och färg på soppan. Önskas lite mildare smak så koka upp soppan med en deciliter vispgrädde.
Den rostade smaken av paprika sätter både smak och färg på soppan. Önskas lite mildare smak så koka upp soppan med en deciliter vispgrädde.
 ??  ?? Spiraler på smördeg är supergott och snabblagat tilltugg till soppan.Gulaschsop­pa är en klassiker, här med köttfärs i stället för köttbitar. Ge soppan en extra skjuts med en klick smaksatt crème fraiche.
Spiraler på smördeg är supergott och snabblagat tilltugg till soppan.Gulaschsop­pa är en klassiker, här med köttfärs i stället för köttbitar. Ge soppan en extra skjuts med en klick smaksatt crème fraiche.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland