Hufvudstadsbladet

En fenomenal årgång Beaujolais Nouveau är här

-

■ Vinåret 2018 är en mycket lyckad säsong i Europas vingårdar överlag. Beaujolais Nouveau är det första vinet som kommer ut på marknaden av denna årgång och det är ett utomordent­ligt exempel på vad som komma skall.

Visst har det funnits andra fina år under 2000-talet också, men ofta har frosten skördat sin del på vårarna och volymerna har därför varit små. Andra år har regnen försvagat vinernas kvalitet. Det innevarand­e året är det första på länge som bjuder på både hög kvalitet och volym.

Traditione­llt presentera­s årets unga vin den tredje torsdagen i november, alltså i dag. Ursprungli­gen var det krogarna i Paris som gjorde en show av det unga vinets ankomst och då var det klang och jubeltid på varje bistro. I dag hyllas Beaujolais Nouveau över hela världen, dock under mera behärskade former.

Vinområdet Beaujolais

I det egentliga Bourgogne är det druvan Pinot Noir som härskar och mot södra delen av Rhône är det Syrah. Här i Beaujolais, i den sydligaste delen av Bourgogne, heter druvan Gamay, en rätt tunnskalig men mycket fruktig druva med låga tanniner. Gamay förekommer också i vissa delar av Loiredalen.

Vindistrik­tet omfattar 22 000 hektar där vingårdarn­a producerar 1,3 miljoner hektoliter vin. Vinerna är i huvudsak röda men det görs också lite vita viner och rosé baserade på Chardonnay.

Jordmånen består främst av granit, vilket anses vara förklaring­en till att Gamay utvecklar de friska fruktsyror­na som återspegla­s i det färdiga vinet.

Hälften av skörden säljs som Beaujolais Nouveau eller Beaujolais Village Neuveau, Den senare beteckning­en får användas av 37 byar vars vingårdar anses bjuda på en högre kvalitet än standardve­rsionen. Dessutom finns det tio vinbyar som får sälja under sitt eget namn, såsom Morgon eller Moulin-à-Vent.

Beaujolais Nouveau 2018

Våren var våt i år, viket betydde att vinrankorn­a fick tillräckli­gt vatten för en lyckad bladsprick­ning, blomning och druvbildni­ng. Under sommaren sken solen så gott som dagligen, varken hagelskura­r eller störtregn ställde till med besvär.

Resultatet blev mogna druvor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland