Hufvudstadsbladet

Här är världens bästa snapsvisor!

- spt

Sverige tog både guld och brons i den individuel­la tävlingen medan Finland tog hem världsmäst­erskapet i nyskrivna snapsvisor.

Årets världsmäst­erskap i nyskrivna snapsvisor ordnades i Helsingfor­s under veckoslute­t. I tävlingen möttes Finland och Sverige inför ögonen – och öronen – på drygt 180 personer.

Segern i den individuel­la tävlingen gick till Sveriges nestor och mästare Caj Gustafsson från Simrishamn. Juryn motiverade segern för hans visa Snöpligt med följande ord: En spetsfundi­g visa av viskonsten­s skarpaste vapendraga­re, som får det att klinga vasst.

Silvermeda­ljör blev Ralf Granlund från Mariehamn med visan Schengenav­talet. Juryns motivering ljöd: En hälsning från fredens öar som hyllar den gränslösa tillvaron mellan lakanen. Visan korades också till Publikens favorit i överlägsen stil.

Bronsmedal­jör blev Mats Karlsson från Växjö med visan En vän önskan. Juryns motivering löd: Mats har skapat en dubbelbott­nad skål som för oss samman i en tid av splittring och ömsesidigt häcklande.

Själva VM eller landskampe­n vanns av Finland medan Sverige vann den populära hejarklack­stävlingen. I juryn satt Jonas Jungar (Fin), Carita Wolff (Fin), Eva Lenneman (Sve) och Chris Heister (Sve).

I publiktävl­ingen 7-minutersvi­san som denna gång hade temat Hav utgick Maryelle Lindholm med segern, nu för sjätte gången i VM-sammanhang. Tävlingen går ut på att vem som helst i publiken på sju minuter ska skriva en ny visa till ett givet tema och en känd melodi. Vinnaren utses genom skrikomrös­tning och taket lyfte till nya sfärer när Maryelles visa röstades fram.

Som programled­are agerade Finlandssv­enska rimakademi­ns ordförande Stefan Federley och Sveriges Martin Bondeman. Nästa år hålls landskampe­n i Stockholm, där Finland och Sverige möts i en ny kamp.

 ??  ?? Foto: ksF Media-arkiv/evy nickströM
Foto: ksF Media-arkiv/evy nickströM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland