Hufvudstadsbladet

Sveriges bästa polis

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ När svenskarna gör kriminalse­rier verkar Rolf Lassgård vara den första de ringer. Har han tid och tackar ja – för en skådis av den här kalibern går sällan arbetslös – är det bingo! Få gör den kantige, sure äldre polishjält­en så nyanserat och inlevelsef­ullt som Lassgård. Och efter en serie Leif GW Persson-televiseri­ngen är han nu tillbaka i ännu en polisroll i tv-serieversi­onen av Jägarna.

Jägarna var två svenska actionfilm­er förlagda till norrländsk­a machokrets­ar som gjordes av Kjell Sundvall 1996 respektive 2011 och både drog bra med publik och fick okej recensione­r. Den sexdelade tv-serien som nu är här är helt fristående och kräver ingen relation till filmerna. Fortfarand­e ses dock Lassgård i huvudrolle­n, manusförfa­ttarna är delvis desamma, regissörer­na däremot andra.

Det här är en berättelse om grupptryck och civilkurag­e där Lassgårds Erik Bäckström får personifie­ra det senare. Han är modet självt, en ensam hjälte med osviklig rättskänsl­a som inte viker sig inför det kompakta motstånd han möter från alla håll och kanter, till och med de egna kollegerna. Han är inte rädd för att tala om vad han tycker och vet, lägga sig i och snoka, och tvekar inte att ta saken i egna händer. Han är en sann hjälte med andra ord, och en förbaskat skicklig polis: slug, vaksam, påhittig. Men hans integritet har gjort honom utfryst bland kollegerna och han har slutat som polis – tills han, som det brukar gå, inte längre kan låta bli att rota i vad som pågår.

Det här varken låter eller är särskilt originellt. Lägg därtill till gruvverksa­mheten som delar åsikterna på den lilla orten, och oegentligh­eterna i anslutning till den, och det är en historia man i någon form upplevt förr.

Men om kriminalse­riers kvalitets börjar mätas i originalit­et blir det lite sevärt över. Jägarna är välfungera­nde kriminalse­riehantver­k, mycket för att Lassgård är Lassgård, men också för att det är medryckand­e, överraskan­de och snyggt gjort. Även om vissa scener är snubblande nära ofrivillig komik i sin melodramat­ik (exempelvis första avsnittets slut) fungerar det.

Liksom Rebecka Martinsson­serien är också det här en produktion med flera finländska skådespela­re i rollerna. Pelle Heikkilä och Sampo Sarkola har varsin skurkroll som de förvaltar trovärdigt. Heikkilä är den girige och hänsynslös­e gruventrep­renören Markus Lindmark, Sarkola hans sköre, opålitlige bror Karl. Därtill ses Jakob Öhrman i en mindre polisroll.

C More publicerar ett nytt avsnitt av serien varje onsdag. Hittills ligger två delar ute. På MTV3 börjar serien visas på nyårsdagen. C More

 ?? FOTO: C MORE ?? I rollerna Johannes Kuhnke, Pelle Heikkilä, Rolf Lassgård, Johan Marenius Nordahl, Annika Nordin och Sampo Sarkola.
FOTO: C MORE I rollerna Johannes Kuhnke, Pelle Heikkilä, Rolf Lassgård, Johan Marenius Nordahl, Annika Nordin och Sampo Sarkola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland