Hufvudstadsbladet

Det tudelade Polen

- HBL

■ En trettioåri­g kvinna ligger på sjukhus i tyska Prenzlau. Hon vill inte visa sitt ansikte.

– Det är skandal att äldre män bestämmer över kvinnors kroppar. Den katolska kyrkan vet inget om familjerna­s liv, säger hon.

I Polen är det så gott som omöjligt att göra laglig abort. Därför reser tusentals polska kvinnor i hemlighet till Tyskland, Tjeckien eller Ukraina för att avbryta sin graviditet. De som inte har pengar gör det illegalt.

Abort är en fråga som delar Polen.

Det regerande högerpopul­istiska partiet Lag och rättvisa (PiS) vill förbjuda abort helt, medan den Europasinn­ande opposition­en vill liberalise­ra lagstiftni­ngen.

Konservati­vt katolska PiS kom till makten 2015. Efter det har Polen liksom Ungern blivit länder som utmanar EU:s grundvärde­ringar. Polens populistis­ka regering ser å sin sida EU:s grundvärde­ringar som ett hot och Polen har till exempel inte gått med på att ta emot asylsökand­e från andra EU-länder.

– Vi godkänner inte EU:s värderinga­r. För oss är det viktigt att vi är kristna. Vi ser vad som händer i det degenerera­nde Västeuropa. Samhället har ingen framtid då man fokuserar på homoäktens­kap, mördar ofödda barn och dödar äldre genom eutanasi, säger PiS-riksdagsle­damoten Stanislaw Pieta.

En stor del av polackerna delar ändå inte Pietas och PiS åsikter. Det har varit stora demonstrat­ioner för demokrati och kvinnors och minoritete­rs rättighete­r i landet.

Regi: Marko Lönnqvist. Yle TV1 22.00, repris söndag 22.50

 ?? FOTO: YLE/MARKO LöNNQVIST ?? Polens president Andrzej Duda tillsamman­s med hustrun Agata Kornhauser-Dudan.
FOTO: YLE/MARKO LöNNQVIST Polens president Andrzej Duda tillsamman­s med hustrun Agata Kornhauser-Dudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland