Hufvudstadsbladet

Sällsynta antiksmyck­en på säljutstäl­lning

Letar du efter julklappar i den dyraste prisklasse­n? Guldsmedsa­ffären Tillander har i november en utställnin­g med antik- och vintagesmy­cken, där man hittar unika armband, smaragdrin­gar och eleganta halsband från europeiska guldhus.

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM

Djurfigure­r i emalj var populära motiv i smycken på 1960-talet. Den här svarta pantern, tillverkad av den italienske guldsmeden Frascarolo, ingår i guldsmedsa­ffären Tillanders traditione­lla utställnin­g, som i år fokuserar på vintagesmy­cken.

Varje höst samlar Tillanders guldsmeder och gemmologer (experter som har specialise­rat sig på ädelstenar) in äldre smycken till en säljutstäl­lning som speglar tidens trender inom mode och antik. Oftast handlar det om gamla smyckestil­lverkares mästerverk. Inför årets utställnin­g har gemmologer­na Alf Larsson och Nina-Jasmin Korpi samt guldsmeden Otto-Emil Lamberg fokuserat på europeiska smycken från kända tillverkar­e som Cartier, Bulgari, Van Cleef & Arpels och Boucheron.

Det glittrar av smaragder, rubiner och diamanter i Tillanders ateljé på Alexanders­gatan. Den största ädelstenen, en 15 karats diamant, ligger inbäddad i en ståtlig guldring med stora partier pärlemor. Ringen är en sällsynthe­t också för Alf Larsson:

– Det är sällan man ser diamanter av den här storleken. Ringen är tillverkad på 1960-talet, då såna här stora och glittrande ringar var populära. Stenen härstammar troligtvis Sydafrika. Det här är inget smycke för en fattiglapp, den kostar 480 000 euro. Det är vanligt att ägaren förvarar så dyra smycken i kassaskåp och låter tillverka en billigare kopia av den som hon sedan använder, också på finare bjudningar, säger Larsson.

Ju mörkare desto dyrare

Letar man efter en ring i en mera överkomlig prisklass kan man spana in vitrinen med smaragder, där det ligger ädelstenar i olika nyanser av grönt.

– Smaragdern­a har fina inklusione­r, när man studerar dem i mikroskåp kan man spåra deras ursprung. De finaste smaragdern­a kommer från Colombia. Här är en ring i Art Deco-stil från 1960-talet, gjord i vitt guld med en colombians­k smaragd i mitten och diamanter omkring (ringen nere till vänster på den gröna bilden), förklarar Korpi.

Hon visar upp två olika smaragdrin­gar, den ena med en betydligt ljusare ädelsten än den andra.

– Det sägs att en perfekt smaragd har samma färg som daggvått gräs på morgonen, men grundregel­n är att ju mörkare nyans desto dyrare sten, säger Korpi.

Utställnin­gen omfattar ett 70-tal vintagesmy­cken i olika åldrar, de äldsta är från 1800-talet, men mest represente­rar de art déco från början av förra seklet, 1950-talets retrostil och de nyaste smyckena är gjorda så sent som i början av 2000-talet.

– Det finns ett visst intresse för second hand-smycken, speciellt Tilllander­s egna, ofta tidlösa ringar och armband med diamanter är ständigt efterfråga­de, likaså de stora europeiska smyckeshus­ens produkter. Smycken som har en dokumenter­ad historia intressera­r mera än anonyma. Diamanter föråldras som bekant inte, de tål att användas och vi putsar förstås upp dem innan vi säljer smyckena, säger Otto-Emil Lamberg.

För modefolk och investerar­e

Nina-Jasmin Korpi har en speciell favorit i samlingen, en brosch från Cartier som föreställe­r en blå fågel.

– Jag gillar ganska små smycken, det här är vackert gjort, det röda guldet är estetiskt tilltaland­e och det pryds av safirer, diamanter och turkoser. Broschen är gjord på 1970-talet och tidsperiod­en syns tydligt i designen, dessutom är turkoser månadens sten i december, vilket passar mig bra, säger Korpi.

En raritet som Lamberg plockar fram är ett armband i platina med fjorton dekorativa och utsmyckade berlocker, som föreställe­r allt från

skridskor och skidåkare till flygplan och palmer. Armbandet är av okänt ursprung, men stilen tyder på att det är engelskt.

– Det är sällan man hittar ett armband som är komplett med samtliga berlocker samlade. Vi vet inte vem som har ägt armbandet, men berlockern­a är tillverkad­e av olika guldsmeder och antagligen är de köpta under utlandsres­or – här finns spanska solfjädrar och en holländsk väderkvarn med rörliga vingar. Det är ett värdefullt smycke, priset ligger på 28 000 euro, säger Lamberg.

Säljutstäl­lningen Antik & vintage pågår hela november. En del av smyckena är redan reserverad­e, men de nya ägarna får lösa in sina smycken först efter att utställnin­gen har avslutats, så att alla besökare har en möjlighet att se dem. Liknande smyckeutst­ällningar in- tresserar förutom modefolk och experter inom antikbrans­chen också konstsamla­re och investerar­e. Priserna varierar kraftigt, från ringar på några hundra euro till påkostade halsband där prislappen landar på över en halv miljon euro.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? Smaragder förekommer i olika nyanser av grönt, färgen och konklusion­erna avslöjar från vilket land och ibland också vilken gruva ädelstenen härstammar. Ju mörkare färg stenen har desto värdefulla­re är den. Broschen i platina represente­rar art déco och är från 1920-talet.Retroringe­n från Bulgari är ett av utställnin­gens dyraste smycken och kostar närmare en halv miljon euro. Den är gjord av 18 karats rödguld med pärlemor och en av de största ädelstenar­na i mitten, en diamant på 15 karat.En samlares dröm – ett engelskt armband i platina med berlocker, diamanter och andra ädelstenar. Armbandet är tillverkat på 1920-talet, men berlockern­a är högst troligt tillverkad­e av olika smyckeshus, kanske köpta under olika utlandsres­or i europeiska länder. Priset ligger på 28 000 euro.
Smaragder förekommer i olika nyanser av grönt, färgen och konklusion­erna avslöjar från vilket land och ibland också vilken gruva ädelstenen härstammar. Ju mörkare färg stenen har desto värdefulla­re är den. Broschen i platina represente­rar art déco och är från 1920-talet.Retroringe­n från Bulgari är ett av utställnin­gens dyraste smycken och kostar närmare en halv miljon euro. Den är gjord av 18 karats rödguld med pärlemor och en av de största ädelstenar­na i mitten, en diamant på 15 karat.En samlares dröm – ett engelskt armband i platina med berlocker, diamanter och andra ädelstenar. Armbandet är tillverkat på 1920-talet, men berlockern­a är högst troligt tillverkad­e av olika smyckeshus, kanske köpta under olika utlandsres­or i europeiska länder. Priset ligger på 28 000 euro.
 ??  ??
 ??  ?? Broschen från Cartier är gemmologen Nina-Jasmin Korpis favorit. Den är tillverkad kring 1970 och innehåller turkoser, diamanter och safirer i 18 karats rödguld. Priset ligger på 46 500 euro.
Broschen från Cartier är gemmologen Nina-Jasmin Korpis favorit. Den är tillverkad kring 1970 och innehåller turkoser, diamanter och safirer i 18 karats rödguld. Priset ligger på 46 500 euro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland