Hufvudstadsbladet

Allt fler köper ränteskydd – lönar det sig?

Sven-Eric Holmström, fristående ekonomisk rådgivare.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Finansinsp­ektionen uppmanar lånekunder att vara redo för högre ränta, och bankerna säljer mer än gärna sina skyddsprod­ukter. Men det finns billigare sätt att gardera sig.

Häromvecka­n varnade Nordea för att bolånekund­erna kan börja känna av högre räntor redan i vår. Orsaken är att Europeiska centralban­ken meddelat att man planerar höja styrräntan efter sommaren – förutsatt att ekonomin tillåter. Marknadsrä­ntorna, som de flesta finländska bolån är kopplade till, kan reagera i förväg och börja stiga redan före en ECB-höjning.

Nordeas tidtabell har ifrågasatt­s. Till exempel Aktia tror på en långsam utveckling.

– Som det ser ut kommer räntorna inte att ändra plötsligt, utan vi pratar om höjningar på 0,5– 1 procentenh­eter under de närmaste åren, sade Aktias chefsekono­m Heidi Schauman tidigare i veckan.

Men oberoende av den exakta tidtabelle­n så är de flesta överens om riktningen – perioden med nollränta tar förr eller senare slut. För bolånekund­er be-

tyder höjd ränta att en större del av månadsbudg­eten går åt till att sköta lånet.

Skyddsprod­ukter kostar extra

För bankerna innebär förväntnin­gar på högre ränta ett gyllene tillfälle att aktivare marknadsfö­ra olika skyddsprod­ukter, som räntetak och räntekorri­dorer. Ett räntetak är en sorts försäkring som garanterar att kundens bolåneränt­a inte stiger över en viss nivå, även om marknadsrä­ntorna skulle stiga avsevärt mycket högre. Sätter man sitt räntetak till 2 procent betalar man aldrig mer än så, trots att euribor (eller annan referensrä­nta) skjuter i höjden.

Det här är ju strålande – förutom att det kostar. På till exempel tio års sikt betalar man sannolikt tusentals euro extra enbart för skyddet, beroende på lånets storlek och nivån på taket. Och precis som med andra typer av försäkring­ar vet man först efteråt om man hade någon nytta av skyddet.

För bankerna är olika skyddsprod­ukter en bra inkomstkäl­la och hela affärsidén är att de ska göra vinst på skydden. Men det ligger också i bankernas intresse att undvika att kunderna får betalnings­problem, med kreditförl­uster som följd. Dessutom ålägger Finansinsp­ektionen bankerna att inte bevilja större lån än kunderna klarar av.

Finansinsp­ektionens jurist Sanna Atrila säger att kunderna bör se till att de klarar av framtida räntehöjni­ngar, men Finansinsp­ektionen tar inte ställning till på vilket sätt det ska ske. Det får kunden avgöra i samråd med banken.

– Det kan ske med hjälp av bankernas räntetak eller -korridorer, genom att binda lånet till en fast ränta eller genom att kunden själv sparar ihop en buffert, säger Atrila.

Fler tar bankernas skydd

OP och Nordea är de banker som har flest kunder i Finland. Båda uppger att efterfråga­n på ränteskydd har ökat efter sommaren.

– Just nu tar ungefär var tredje lånekund någon form av ränteskydd, säger Kaisu Christie, OP:s direktör med ansvar för bankverksa­mhetens produkter och tjänster.

OP erbjuder räntetak för 5, 7, 10 och 14 år, och beroende på lånetiden kan kunden sätta taket till mellan 0,01 och 3,5 procent. Bankens vanligaste ränteskydd är ett tioårigt räntetak på 1 procent på ett lån kopplat till 12 månaders euriborrän­ta. Här är kostnaden för skyddet ett 0,69-procentigt påslag på lånemargin­alen. Vid ett lånetak på 2,5 procent blir påslaget på marginalen 0,4 procent.

– Eftersom kundernas behov och livssituat­ion varierar, finns räntetak av olika längd och på olika nivåer. Vi diskuterar lämpliga lösningar utifrån varje kunds situation, säger Christie.

Korridor i stället för tak

Nordea, som tidigt lanserade räntetaken, har numera övergett modellen och erbjuder i stället en så kallad räntekorri­dor med både golv och tak. Banken säljer korridorer för fem och sju år. I den femåriga korridoren är golvet 0,65 procent och taket 1,75 procent. I den sjuåriga korridoren är golvet 0,75 procent och taket 2 procent.

Golvet betyder att kunden till exempel i sjuårskorr­idoren betalar 0,75 procent i ränta, plus bankens marginal, även när euriborrän­tan är 0. Å andra sidan betalar kunden inte mer än två procent (plus bankens marginal) även om euriborrän­tan stiger högre än så.

Fem och sju år för räntekorri­dorerna är relativt korta tidsperiod­er, men enligt Tom Miller, vd för Nordea Hypoteksba­nk, är en orsak att finländska banklån omförhandl­as i genomsnitt vart sjätte år, även om lånetiden i sig är avsevärt längre.

– Det kan handla om att man byter bostad, skiljer sig eller flyttar till utlandet, säger Miller.

Banken erbjuder också möjlighet att binda lånet till fast ränta under tre, fem, tio eller femton år. Här är villkoren inte spikade, utan förhandlas fram individuel­lt med varje kund.

– Men väldigt få väljer fast ränta, bara ett par procent av dem som tar ett skydd, säger Miller.

Låneavtal är ofta en helhet där bankens räntemargi­nal kan gå att förhandla ner om kunden samtidigt tar någon skyddsprod­ukt eller inleder ett fondsparan­de hos banken. Förutom ränteskydd erbjuder många banker till exempel skydd vid arbetslösh­et, arbetsoför­mögenhet och död – allt mot extra kostnader.

Billigast att bygga eget skydd

Vilket skydd var och en behöver beror i stor utsträckni­ng på vars och ens ekonomi och livssituat­ion.

– En lånecykel är lång och den som har en ansträngd ekonomi kan må bra av ett ränteskydd, antingen ett räntetak eller genom att binda en del av lånet till fast ränta. Men den som är beredd att ta lite ansvar själv kan lösa det på ett billigare sätt, säger Sven-Eric Holmström, fristående ekonomisk rådgivare.

Holmströms alternativ är att själv bygga upp en buffert med hjälp av eget sparande (se kalkylen ovan). Idén är att lägga undan mellanskil­lnaden mellan månadskost­naden vid nuvarande låga ränta och en möjlig framtida hög ränta. I början sparas mycket och vartefter räntan stiger minskas sparandet. Först när räntan nått över en viss nivå kan man börja ta ut pengar ur bufferten. Men om räntan inte stiger så högt som man garderat sig för, så har man kvar sina sparpengar.

– Även om man sparar i bankens dyraste fond blir det här billigare än att ta bankernas skyddsprod­ukter, säger Holmström.

Han är dock medveten om att alla kanske inte kan hantera ett eget sparande, utan löser in pengarna för tidigt.

– Det viktiga är att var och en är medveten om att räntan kan stiga och att man har en plan för hur man ska hantera det.

Tom Miller på Nordea är i och för sig positiv till sparande vid sidan om låneskötse­ln, men han är tveksam till att ha eget sparande som enda ränteskydd, eftersom det kräver disciplin.

– Likvida besparinga­r till exempel i fonder eller på bankkonton tenderar gå till konsumtion, säger Miller.

Just nu tar ungefär var tredje lånekund någon form av ränteskydd.

Kaisu Christie, direktör på OP En lånecykel är lång och den som har en ansträngd ekonomi kan må bra av ett ränteskydd, antingen ett räntetak eller genom att binda en del av lånet till fast ränta. Men den som är beredd att ta lite ansvar själv kan lösa det på ett billigare sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland