Hufvudstadsbladet

Så bygger du ditt eget ränteskydd

- Uträkning: Sven-Eric Holmström, Holmström Group.

Följande kalkyl kan fungera som modell för hur man bygger upp en egen buffert som skydd mot stigande räntor.

Vi utgår från ett lån på 200 000 euro och en återbetaln­ingstid på 20 år. Vi räknar dels med en ränta på 1% och dels 6%, som bankerna stresstest­ar kunderna för. Då blir månadskost­naderna följande:

●●6% ränta = 1 442,98 euro/månad ●●1% ränta = 921,09 euro/månad

Skillnaden i månadskost­nad mellan 6% och 1% ränta är 521,89 euro (i fortsättni­ngen avrundar vi till 500 euro). Eftersom kunden ska ha råd med den stresstest­ade kalkylen borde det vara möjligt att från första början sätta undan denna mellanskil­lnad och bygga upp en buffert av den.

Låt oss anta att vi sparar mellanskil­lnaden (500 euro) i bankens dyraste fond med en förvaltnin­gsprovisio­n på 2%. Vi räknar med en bruttoavka­stning på 7%, där fondbolage­t årligen debiterar 2% i förvaltnin­gsprovisio­n.

På fem år har vi då sparat ihop 36 181 euro och banken har fått provisione­r på cirka 2 055 euro.

Om räntan börjar stiga över 1 procent minskar vi sparandet i motsvarand­e mån, men vi behöver inte börja ta ut pengar ur bufferten förrän räntan går över 6%.

Om sparandet fortsätter fem år till utan att räntan stiger över 1% så har vi sparat ihop 78 619 euro och banken har fått 8 198 euro i provisione­r.

Trots att vi i exemplet har valt en dyr fond, så blir det här ändå avsevärt förmånliga­re än ett ränteskydd från banken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland